Спільні відбори проб у Харківській області допоможуть більш точно встановити причини погіршення якості води у р. Сіверський Донець

21 грудня, на виконання протокольного рішення робочої групи міжвідомчої комісії Сіверсько-Донецького БУВР від 15.12.2021, було проведено спільні відбори проб води по річках Сіверський Донець, Уди та Лопань на території Харківської області за участі представників Донецької та Харківської областей.

Від Донецької області проби води для досліджень відбирали фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького БУВР, КП ДОР «Центр моніторингу довкілля» та КП «Компанія «Вода Донбасу». Від Харківської області – Державна екологічна інспекція у Харківській області, Регіональний офіс водних ресурсів у Харківській області та НДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем».

Представники Донецької, Харківської та Луганської областей обговорили стан якості води у річці Сіверський Донець

Річки Уди та Лопань на території Харківській області є одними з найбільш антропогенно навантажених у суббасейні Сіверського Дінця. Ці дві річки несуть у собі стічні води міста Харкова, які цілодобово скидає Комплекс з перекачування та очистки стічних вод КП «Харківводоканал». Диканівські очисні споруди (Міські очисні споруди водовідведення № 1) здійснюють скиди у річку Лопань, яка впадає в річку Уди, куди в свою чергу здійснюють скиди Безлюдівські очисні споруди (МОСВ № 2) КП «Харківводоканал», і вже та впадає у р. Сіверський Донець на 815 км його течії.

Скиди, що здійснюються КП «Харківводоканал» в об’ємі близько 170 млн.м3 на рік, складають 62% від загального обсягу скидів по суббасейну р. Сіверський Донець, які відносяться до категорії нормативно очищених.

За результатами аналізу антропогенних впливів на стан водних об’єктів у суббасейні Сіверського Дінця експертами в рамках розроблення Плану управління річковим басейном Дону визначено, що від 70 до 100% усіх забруднюючих речовин (органічних, біогенних, небезпечних) надходить до поверхневих водних об’єктів суббасейну р. Сіверський Донець саме з басейну р. Уди від діяльності м. Харкова.

За даними державного моніторингу поверхневих вод, що виконується в суббасейні Сіверського Дінця суб’єктами моніторингу – Сіверсько-Донецьким БУВР та Харківським регіональним центром з гідрометеорології, якість води у гирлі р. Уди та у р. Сіверський Донець нижче впадіння цієї притоки є однією з найгірших у басейні по таких показниках, як БСК5, азот амонійний, фосфати, нітрити, нітрати, кадмій, мідь, нікель, свинець, цинк та ін.

Наразі виконуються дослідження відібраних проб води. Отримані результати допоможуть більш точно встановити причини погіршення якості води у р. Сіверський Донець наприкінці 2021 року.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…