Розроблення Плану управління річковим басейном Дону – в центрі уваги стейкхолдерів Сіверського Дінця

28 червня у форматі відеоконференції відбулось чергове засідання басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону, участь в якому узяли члени басейнової ради та представники заінтересованих сторін Харківської, Донецької та Луганської областей.

В центрі уваги – процес підготовки Плану управління річковим басейном Дону, розроблення якого забезпечує Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів у повній відповідності із планом-графіком, затвердженим Міндовкілля.

Наразі фахівці управління здійснюють актуалізацію окремих попередньо розроблених розділів, зокрема в частині впливу військових дій, а також формування програми заходів, яка стане основою для відбудови України у післявоєнний період.

Зауважимо, що Програма заходів (Розділ 8) є основним елементом ПУРБ і розробляється з метою вирішення головних водно-екологічних проблем басейну задля досягнення встановлених та закріплених в ПУРБ екологічних цілей, а саме досягнення доброго екологічного і хімічного стану вод, згідно з Водною Рамковою Директивою Європейського Союзу.

Для суббасейну Сіверського Дінця попередній перелік заходів з урахуванням пропозицій територіальних громад був розроблений у 2021 році за експертної підтримки в рамках проєкту Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Наразі він оновлюється та адаптується під нові вимоги часу.

Відповідно до плану-графіку підготовка проєкту ПУРБ Дону має бути завершена до кінця 2023 року, а Програма заходів після попереднього розгляду в Держводагентстві представлена та ухвалена на наступному засіданні басейнової ради. Протягом січня-червня 2024 р. відбуватимуться громадські обговорення проєкту, після чого разом з ПУРБ інших річкових басейнів він має бути поданий на затвердження до Кабінету Міністрів України і затверджений до кінця 2024 року, тобто у встановлені законодавством терміни на виконання зобов’язань України як кандидата членства у ЄС.

Після затвердження ПУРБ розпочнеться реалізація його першого циклу протягом 2025-2030 років, а кожні наступні шість років відбуватиметься оновлення ПУРБ з оцінкою поточних змін.

Серед інших питань порядку денного учасниками онлайн-засідання було розглянуто питання про хімічний стан масивів поверхневих вод району басейну річки Дон (суббасейну Сіверського Дінця) та результати операційного, діагностичного і дослідницького моніторингу масивів поверхневих вод у 2023 році; а також про формування нового складу басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону згідно з Положенням.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…