Роман Абрамовський доручив у найкоротші строки напрацювати концепцію трансформації галузі меліорації

Адаптація до зміни клімату та розвиток водного і аграрного секторів тісно пов’язані з впровадженням кліматоорієнтованих технологій. На модернізацією очікують і системи зрошення та дренажу.

Для цього треба оновити законодавство. У Верховній Раді України зареєстрований законопроєкт № 5202 «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», який дозволить об’єднанням водокористувачів управляти частиною меліоративних систем, розвивати та модернізувати їх, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Об’єкти, які з певних причин залишаться в державному управлінні, потребуватимуть фінансової підтримки. Міндовкілля спільно з Мінагрополітики планує створити суб'єкт господарювання, який ефективно управлятиме всією меліоративною інфраструктурою та залучатиме інвестиції в галузь.

Аби обрати найкращі варіанти такої реформи, за дорученням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, при Держводагентстві створена робоча група. Вона напрацьовує механізми формування ефективного управління меліоративною інфраструктурою в країні та зміни у законодавство.

До уваги водокористувачів!

«Першим пунктом плану з реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні є нарощення потенціалу гідротехнічної сфери. Це передбачає певні зміни у законодавчих, організаційних і фінансових заходах, утворення організацій водокористувачів та багато іншого. Щоб реалізувати цей план, нам треба напрацювати концепцію трансформації з конкретними кроками та таймінгом, провести консультації з водокористувачами і аудит гідротехнічної інфраструктури. У результаті ми отримаємо чіткий документ, який не треба буде переглядати та змінювати щороку», - зазначив Роман Абрамовський.

Міністр доручив робочій групі у найкоротші строки розробити та представити концепцію трансформації галузі меліорації.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…