Результати дослідження хвостосховищ Донбасу: онлайн-презентація від Координатора проектів ОБСЄ в Україні

19 січня 2021 року фахівці Сіверсько-Донецького БУВР узяли участь в онлайн-засіданні, організованому Координатором проектів ОБСЄ в Україні в рамках проєкту«Зміцнення спроможності для моніторингу та управління водними ресурсами на сході України».

Під час засідання в режимі відео-конференції були представлені результати дослідження хвостосховищ Донбасу щодо їх можливого аварійного впливу на водні об’єкти в басейні Сіверського Дінця, а саме огляд поточного стану та аналіз потенційних загроз для довкілля від небезпечних об’єктів, розташованих у безпосередній близькості до р. Сіверський Донець Луганській області, а також моделювання можливих зон затоплень та оцінки ризику розповсюдження забруднюючих речовин в разі аварійного прориву дамб, що розташовані у найбільш вразливій зоні ведення бойових дій у Донецькій області.

В ході заходу за участі представників центральних, територіальних та місцевих органів виконавчої влади зазначених областей, підприємств-операторів хвостосховищ, наукових установ та міжнародних організацій відбулось обговорення рекомендацій з підвищення рівня екологічної безпеки досліджуваних об’єктів, які можуть бути використані при формуванні Плану управління річковим басейном Дону, а також інших планів та програм, пов’язаних з екологічною і техногенною безпекою регіону.

Як зазначила на своїй сторінці у Фейсбук консультантка проєктів ОБСЄ Ірина Ніколаєва: «З найважливішого – військові чинники небезпеки нарешті мають бути враховані всіма гілками державних органів влади. Екологічні загрози від об’єктів на лінії розмежування є значними! Держава має звернути увагу на цю проблематику. Кожен об’єкт на лінії розмежування потребує взаємодії та підтримки!» (докладніше).

Довідкова інформація:
В межах діяльності з питань екологічної безпеки на сході України Координатором проектів ОБСЄ в Україні проводиться аналіз потенційних загроз від небезпечних промислових об’єктів у басейні Сіверського Дінця.

Одними з потенційно небезпечних об’єктів для водних ресурсів є хвостосховища – природні або штучно створені у природному середовищі земляні ємності для видалення промислових відходів, які переміщуються з місць їх утворення переважно гідравлічним способом через трубопроводи та зберігаються в рідкому , шламо- та пастоподібному стані.


У 2019 році в межах проєкту «Допомога в розширенні системи моніторингу довкілля на Донбасі» за участі представників центральних та місцевих органів влади визначено перелік об’єктів, пріоритетних для проведення досліджень. Командою фахівців проведено дослідження поточного стану хвостосховищ трьох промислових підприємств, що розташовані у зоні ведення бойових дій у Донецькій області – ТОВ «НВО «ІНКОР і Ко», ПАТ «ЦЗФ «Дзержинська» та ПрАТ «Авдіївський коксохімічний завод». За результатами првоедених робіт підготовлено технічні звіти та рекомендації для усіх зацікавлених сторін. Резюме дослідження доступне на вебсайті Координатора проектів ОБСЄ в Україні.


У відповідь на підготовлені за результатами дослідження рекомендації проєктом «Зміцнення спроможності для моніторингу та управління водними ресурсами на сході України» у 2020 році проведені роботи з моделювання впливу на довкілля в разі аварійного прориву дамб у найбільш вразливій зоні розташування ТОВ «НВО «ІНКОР і Ко» та ПАТ «ЦЗФ «Дзержинська». Фахівцями проведено розрахунки можливих зон затоплень а гідродинамічного впливу, а також виконано оцінку ризику забруднень водних об’єктів. За результатами проведених досліджень підготовлено карти із зонами затоплень та розрахунки розповсюдження забруднюючих речовин за визначеними сценаріями.


В межах проєктної роботи у 2020 році також проведено огляд стану та аналіз загроз для довкілля від ставка-накопичувача ПрАТ «Бахмутський аграрний союз», розташованого в зоні ведення бойових дій у Донецькій області, та небезпечних об’єктів, розташованих у безпосередній близькості до р.Сіверський Донець у Луганській області: шламонакопичувачі ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ», шламонакопичувачі колишнього підприємства «Лисичанська сода», накопичувач високомінералізованих стоків КП «РВУВКГ» Рубіжанської міської ради, яке є балансоутримувачем накопичувача, переданого від ТОВ «Рубіжанський краситель».


Дослідження проводилося із затосуванням європейських методик комплексного оцінювання безпеки хвостосховищ. За результатами досліджень розроблено рекомендації, спрямовані на системне підвищення рівня екологічної і техногенної безпеки хвостосховищ, попередження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій та зниження загроз забруднення водних об’єктів басейну р.Сіверський Донець.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…