ПУРБ як інструмент залучення фінансів у водний сектор для досягнення доброго екологічного стану вод

Процес підготовки програми заходів, як частини плану управління річковим басейном Вісли, став ключовою темою онлайн-семінару для фахівців водогосподарських організацій та представників територіальних громад регіону, повідомляє Держводагентство.

Учасниками заходу, організованого Центром підвищення кваліфікації працівників водного господарства спільно з експертами екологічного консалтингу Blue rivers, стали і фахівці Сіверсько-Донецького БУВР.

Програма заходів — це найбільш змістовна частина планів управління річковими басейнами, що дає можливість мобілізувати фінанси та спланувати максимально ефективні заходи для досягнення доброго стану вод.

Тому сьогодні в рамках вебінару запрошені експерти з європейським досвідом розробки планів управління поділилися дієвими методичними рекомендаціями щодо процесу формування відповідних програм. Зокрема, йшлося про:

  • заходи, спрямовані на зменшення забруднення поверхневих вод;
  • заходи, спрямовані на зменшення впливу гідроморфологічних змін;
  • особливості законодавчого врегулювання тощо.

Україна давно працює над імплементацією європейських директив в національне законодавство і вже має значний прогрес. Власне, наше водне законодавство повністю відповідає європейським вимогам.

«Ми маємо законодавчо закріплені європейські цілі та пріоритети у водній політиці — розробити та реалізувати плани управління для кожного річкового басейну. Сьогодні ПУРБи — це в тому числі і про плани післявоєнного відновлення річкових басейнів, які також зазнають значного впливу війни», — зазначила Марія Шпанчик, начальниця відділу моніторингу поверхневих вод та меліорованих земель Держводагентства.

Обговорення такого типу допомагають ефективно визначати перелік пріоритетних дій для збереження наявних природних ресурсів й дають можливість перейняти та впровадити європейський досвід при плануванні заходів, в тому числі у рамках післявоєнного відновлення країни.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…