Природоорієнтовані рішення в урбанізованому просторі: кращі світові практики і покрокове впровадження

21 червня фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів узяли участь в онлайн-зустрічі робочої групи водного сектору за темою «Природоорієнтовані рішення у водному господарстві: цікаві світові практики та шляхи впровадження».

Це вже друга онлайн-зустріч робочої групи, що організована Громадською спілкою «Всесвітній фонд природи Україна» (WWF-Україна) спільно з Центром підвищення кваліфікації працівників водного господарства за участі фахівців Держводагентства, представників басейнових управлінь та регіональних офісів водних ресурсів.

На першій зустрічі, яка відбулась 30 травня, з основного переліку завдань учасники зустрічі виділили як першочергові визначення та аналіз основних перепон на шляху до:

 відновлення та збереження водно-болотних угідь, джерел та витоків річок, заплав річок, меандр річок, прибережних захисних смуг, демонтаж гребель та інших перепон для течії річки;

 напрацювання детальних кроків для їх впровадження до водної політики та практичного застосування;

 розробки дорожньої карти щодо включення природоорієнтованих рішень до планів управління річковими басейнами, зокрема, стосовно ревіталізації/ренатуралізації малих річок.

Ключовою темою другої онлайн-зустрічі 21 червня стали природоорієнтовані рішення в урбанізованому просторі та можливі шляхи їх пілотного впровадження до міської водної політики.

Світові практики застосування природоорієнтованих рішень в урбопросторі з оглядом вже реалізованих проєктів представила учасникам зустрічі проєктний менеджер напряму «Вода» WWF Україна Дар’я Бондарєва. Серед них - біоінженерні споруди (біоплато) та біодренажні системи, резервуари для дощової (зливової) води та дощові садки, відновлення водно-болотних угідь у складі міських екокоридорів, тощо.

На прикладі міста Лунд (Швеція) інноваційні природоорієнтовані управлінські рішення презентувала координаторка напряму «Вода» WWF Україна Інна Гоч.

В ході дискусій члени робочої групи водного сектору окреслили детальні кроки для пілотного впровадження та практичного застосування природоорієнтованих рішень у просторі українських міських агломерацій для мінімізації антропогенного впливу на довкілля.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…