Про Сіверський Донець в контексті відновлення малих та середніх річок у післявоєнний період

8 лютого фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заключному семінарі проєкту «Розбудова потенціалу управління водними ресурсами на місцевому рівні в окремих регіонах України»*.

Захід організовано Чорноморським жіночим клубом (Одеса, Україна) у співпраці з Незалежним інститутом екологічних проблем UFU (Берлін, Німеччина) та Міжнародною екологічною асоціацією захисників річки «Eco-TIRAS» (Кишинів, Молдова).

Під час вебінару представники UFU та «Eco-TIRAS» поінформували слухачів про цілі та результати реалізації проєкту. Зокрема, було проведено презентацію «Керівництва з методів біологічної інженерії», розробленого німецькими та українськими спеціалістами.

Поточний стан імплементації Водної Рамкової Директиви ЄС та Дорожньої карти ренатуралізації річок в Україні представила учасникам тристоронньої зустрічі начальниця управління забезпечення водними ресурсами Держводагентства Марія Шпанчик.

Про стан розробки та затвердження «Методичних рекомендацій з відновлення гідроморфологічних характеристик водотоків» повідомила експертка екологічного консалтингу «Blue Rivers» Катерина Мудра.

Експертка з управління річковими басейнами з федеральної землі Тюрінгія (Німеччина) Мартін Дітріх презентувала посібник «Тріада Водної Рамкової Директиви: Ініціювання, контроль, зупинка самодинаміки – імплементація методами біоінженерного будівництва».

Досвідом реалізації проєкту з відновлення малої річки Красносілка з акцентом на ролі комплексного підходу до вирішення проблем малої річки поділилась заступниця начальника управління водними ресурсами річок Західний Буг та Сян Наталя Крута.

Про стан і ролі річок у російсько-українській війні та можливі шляхи мінімізації негативних наслідків військових дій для річок говорили з експертом з відновлення річкових екосистем, директором організації «Екоберег» Юрієм Голубєвим.

Доповнюючи тему, начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук озвучив присутнім проблематику басейну Сіверського Дінця в умовах військових дій на сході України. Ставши вагомою природною перешкодою на шляху ворожої навали, наш Сіверський Донець наразі потерпає від шкідливого впливу активних бойових дій, що ведуться на території басейну, а це і розриви снарядів, і рештки військової техніки, і заміновані території.

Через збройну агресію рф проблема якісного стану річок стала ще більш актуальною, адже російські війська завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі для забору, очищення та постачання води, в т.ч. по каналізаційних очисних спорудах, а також по гідротехнічних спорудах руслорегулюючих водосховищ комплексного призначення, що призводить до безповоротних втрат безцінного в умовах маловоддя регіону водного ресурсу, зазначив Сергій Трофанчук.

В ході панельної дискусії учасники вебінару обговорили можливості та перспективи для впровадження багаторівневих заходів з відновлення малих та середніх річок України до стану, близького до природного, у післявоєнний період, плани реалізації яких маємо готувати вже зараз, адже все буде Україна!

Примітка: *Проєкт «Розбудова потенціалу управління водними ресурсами на місцевому рівні в окремих регіонах України» реалізується Незалежним інститутом проблем навколишнього середовища UfU (Берлін) у співпраці з “Eco-TIRAS – International Association of River Keepers”. Він фінансується Програмою консультативної допомоги (AAP) Федерального міністерства навколишнього середовища Німеччини для захисту навколишнього середовища в країнах Центральної та Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії та інших сусідніх з Європейським Союзом країнах. Його контролює Німецьке агентство з навколишнього середовища (UBA).

Поділитися:
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…