Практичний тренінг з питань підготовки проєкту ПУРБ Дніпра

29 листопада фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергій Трофанчук і Наталія Білоцерківська в режимі оффлайн у м.Києві взяли участь у практичному тренінгу з питань підготовки розділу 8 ПУРБ «Повний перелік програм (планів) для району річкового басейну чи суббасейну, їх зміст та проблеми, які передбачено розв’язати» для басейну річки Дніпро та його суббасейнів.

Захід було організовано в рамках реалізації Програми EU4 Environment – Water Resources and Environmental Data за сприяння Державного агентства водних ресурсів України та Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства для фахівців водного сектору підвідомчих організацій Міндовкілля.

Учасниками навчального процесу стали представники басейнових управлінь водних ресурсів, включені до Координаційної робочої групи щодо підготовки ПУРБ, та представники регіональних офісів водних ресурсів, відповідальні за взаємодію з БУВР з питань підготовки Планів управління річковим басейном.

Із вступним словом до присутніх виступили заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак і начальниця управління забезпечення водними ресурсами Марія Шпанчик, французький представник Міжнародного водного офісу за напрямом Програми EU4Environment-Water and Data Філіп Сєгєн та директор Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства Тарас Капуста.

Під час тренінгу експерти Blue Rivers Олексій Ярошевич і Катерина Мудра поінформували учасників про принципи та нормативні аспекти підготовки програми заходів ПУРБ.

Темами обговорень в ході навчання стали:

  • загальні положення розробки програми заходів для басейну Дніпра;
  • перегляд та аналіз пропозицій заходів по суббасейнам, які надійшли від учасників тренінгу;
  • проєкт Методики відновлення гідроморфологічних характеристик водотоків;
  • роль басейнової ради в процесі розробки та затвердження Програми заходів;
  • природоорієнтовані рішення та ціль їх впровадження;
  • процес та етапність виконання Аналізу економічної ефективності заходів Програми заходів.

Основною метою проведення таких практичних тренінгів для різних річкових басейнів України є забезпечення своєчасної та якісної підготовки проєктів Планів управління річковими басейнами, відповідно до планів-графіків їх розроблення, затверджених наказом Міндовкілля від 27.11.2020 № 313 (зі змінами).

Нагадаємо, що План управління річковим басейном – це стратегічний документ, який міститиме програму заходів, спрямованих на вирішення основних водно-екологічних проблем річкового басейну та досягнення «доброго» екологічного і хімічного стану вод, що є основною метою згідно з Водною Рамковою Директивою ЄС.

Фото: Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…