Поливний сезон – 2020 на Донеччині: підсумки напруженого періоду

Ось і завершено поливний сезон – 2020 на Донеччині, який через аномально теплу погоду цього року видався дуже напруженим і довшим, ніж зазвичай. Щоб дати можливість аграріям своєчасно розпочати штучне зрошення задля отримання сталого врожаю, запуск насосної станції на півночі Донецької області працівниками Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів було проведено на два тижні раніше, аніж торік.

Наразі станом на 01.11.2020 водокористувачами аграрного сектору Донеччини вже завершено полив сільськогосподарських культур, як від державних зрошувальних систем, так і від внутрішньогосподарських зрошувальних мереж. Зокрема, у вегетаційний період 2020 року полито 4,7 тис. га зрошуваних земель та проведено 15,7 тис. га гектарополивів. Найбільше полито зрошуваних земель у Мангушському районі – 1459,6 га, Костянтинівському – 1027,0 га, Мар’їнському – 708,0 га та Бахмутському – 410,0 га.

Наявні виробничі потужності дали змогу протягом поливного періоду 2020 року забезпечити стабільну роботу систем та об’єктів водогосподарсько-меліоративного комплексу.

За результатами поливної кампанії – 2020 в роботі були задіяні п’ять державних зрошувальних систем: Мангушська ЗС, Стародубівська ЗС, Маріупольська ЗС, Краснооскільська №1,2. З державних точок водовиділу проведено полив сільськогосподарських культур на площі 1,7 тис. га, проведено 3,4 тис. га гектарополивів. З державних точок водовиділів забрано води на зрошення – 2404,8 м3.

Завдяки проведеній фермерським господарством «Верное Дело» Лиманського району реконструкції внутрішньогосподарської мережі від Оскільської зрошувальної системи № 1 забір води з державних зрошувальних систем півночі Донецької області збільшився на 15% у порівнянні з поливним періодом минулого року. Відповідно на 9 га збільшено поливні площі, де цього року господарством розпочато краплинне зрошення прогресивних сортів цибулі.

Наразі фахівцями Сіверсько-Донецького БУВР розпочато підготовку гідротехнічного та електромеханічного обладнання до роботи у поливний період – 2021, адже від якості проведення ремонтних робіт залежить стале функціонування державних зрошувальних систем у наступному році.

Для оцінки вологозапасів у ґрунті фахівцями гідрогеолого-меліоративної служби Сіверсько-Донецького БУВР проведені необхідні спостереження, за результатами яких маємо невтішні висновки. Під впливом кліматичних факторів (тривалі бездощові періоди з температурою повітря до +40С) рівні ґрунтових вод знизилися в середньому на 0,4-1,8 м на всій території Донецької області. Внаслідок чого спостерігалось таке явище як кліматична аридизація (надмірне пониження вологості повітря через збільшення температури і низького рівня опадів), що є однією з причин кліматичного опустелювання ґрунтів.

Щоб зменшити ці негативні явища, працівники Сіверсько-Донецького БУВР у жовтні подбали про здійснення вологозарядки ґрунтів як передумови доброго врожаю у наступному сезоні і забезпечили необхідний забір води водокористувачами з державних зрошувальних систем. У свою чергу аграріям необхідно подбати про правильну організацію сівозмін та обробки ґрунту, адже нехтування цим спричиняє погіршення агрофізичних властивостей ґрунтів, збільшення їх щільності та призводить до зниження можливостей вбирати воду та, як наслідок, втрату родючості ґрунтів.

Поділитися:
Онлайн-семінар: Кількісне планування управління водними ресурсами в східних країнах-партнерах
08.07.2024 19:09
8 липня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів узяли участь в онлайн-семінарі на тему кількісного планування управління водними ресурсами у східних країнах…
Продовжуємо допомагати силам оборони Донеччини
05.07.2024 15:32
Напередодні десятої річниці звільнення Слов’янська і Краматорська від проросійських терористів силам оборони Донеччини передано чергову партію «їжаків». Спеціальні шипи з арматури і металу,…
Відзначаємо десяту річницю звільнення Слов’янська від проросійських терористів
05.07.2024 14:13
5 липня 2024 року виповнилось 10 років з того пам’ятного дня, коли жовто-блакитний національний прапор знов замайорів над Слов’янськом. Після понад двомісячної окупації російськими найманцями і…