Підприємництво в епоху глобальних змін: гра за новими правилами

Розв’язання екологічних питань – один із напрямів Стратегії розвитку Донеччини на період до 2027 року. Про це йшлося в ході Національної практичної конференції «Підприємництво в епоху глобальних змін: гра за новими правилами», що відбулась 5 грудня 2019 року в м. Краматорську.

Основною метою заходу стало визначення пріоритетних напрямків підтримки та розвитку малого і середнього бізнесу для активізації його участі в процесі оновлення економіки Донецької області. Його організаторами виступили Донецька торгово-промислова палата за підтримки Донецької облдержадміністрації та Регіонального фонду підтримки підприємництва по Донецькій області. А сама конференція відбулась у рамках реалізації заходів Регіональної програми розвитку малого та середнього підприємництва в Донецькій області на 2019-2020 роки.

Вітаючи учасників конференції, президент Донецької торгово-промислової палати Максим Ануфрієв наголосив на тому, що тематика цьогорічного заходу обрана організаторами не випадково, оскільки світ змінюється і трансформується з неймовірною швидкістю, і нові економічні та зовнішньоекономічні умови диктують нові правила гри. У зв’язку з цим, виникає нагальна потреба в налагодженні системної та послідовної роботи в визначенні пріоритетних напрямків підтримки та розвитку малого і середнього бізнесу для активізації його участі в процесі оновлення економіки Донецької області (докладніше).

До участі в конференції були запрошені представники регіональних та національних органів державної влади, міністерств та профільних відомств, підприємці малого і середнього бізнесу, регіональні торгово-промислові палати, бізнес-асоціації та громадські об’єднання, представники міжнародних організацій. Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України представляв начальник управління Сергій Трофанчук.

Учасники конференції провели аналіз існуючих проблем та перспектив розвитку малого і середнього бізнесу, визначили пріоритетні напрямки, механізми та інструменти державної й міжнародної підтримки, обговорили можливості залучення інвестицій, презентували ефективні практики розвитку та історії успіху...

Так, в.о. директора департаменту економіки Донецької ОДА Галина Чурікова у своєму виступі основну увагу приділила Стратегії розвитку Донеччини на період до 2027 року і зазначила, що наразі визначено два ключових напрями можливої розумної спеціалізації Донеччини: промислове виробництво на базі новітніх матеріалів та креативні сфери, які спираються на результати індивідуальної творчості. В якості основи для розвитку зазначених напрямів передбачаються ІТ-технології, зелена енергетика та розв’язання екологічних питань. Стосовно пошуку конкретних ніш та видів діяльності, то вони, згідно з прогнозами, мають здійснюватися у форматі так званого процесу підприємницького відкриття, який передбачає проведення тристоронніх консультацій між владою, бізнесом, закладами вищої освіти і дослідницької сфери із залученням громадськості (докладніше).

Конференція став зручним майданчиком для обміну досвідом, ефективним інструментом зміцнення існуючих і встановлення нових взаємовигідних зв’язків та ділових контактів. Доброю традицією заходів, які започатковує та проводить Донецька ТПП, стало залучення до дискусій успішних представників малого та середнього бізнесу. Саме від них підприємці мають змогу дізнатися про шляхи розв’язання проблем в бізнесі, почути успішні історії та отримати валізу нових знань.

Конференція завершилась на позитивній ноті. Всі учасники зійшлися на спільній думці, що співпраця у межах досягнення певної мети та задля вирішення конкретних завдань передбачає об’єднання й координацію зусиль і ресурсів, адже зміна правил гри ведення бізнесу в епоху глобальних змін диктує зовсім іншу швидкість реагування.

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…