Підготовка Планів управління річковими басейнами триває

Про підготовку Планів управління річковими басейнами йшлося в ході онлайн-наради 19 жовтня під головуванням заступника Голови Державного агентства водних ресурсів України Ігоря Гопчака і начальника Управління забезпечення водними ресурсами Держводагентства Марії Шпанчик.

Керівники басейнових управлінь інформували про поточний стан розроблення ПУРБ і подальші дії у цьому напрямі до кінця 2022 року.

Як доповів начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук, протягом 2018-2021 рр. у відповідності з планом-графіком процесу розробки ПУРБ (затвердженим наказами Міндовкілля від 27.11.2020 № 313 та від 15.11.2021 № 752) з 11 розділів Плану управління річковим басейном Дону розроблено 8 (тобто всі розділи, що потребують розробки).

На 2022 рік по Плану управління річковим басейном Дону передбачено розробку розділу 4 «Картування системи моніторингу, результатів програм моніторингу», розділу 5 «Екологічні цілі» та розділу 8 «Програма заходів».

Разом з тим, через російську військову агресію три розроблені розділи ПУРБ потребують адаптації (оновлення чи доповнення) до умов проведення військових дій в регіоні та їх наслідків, а саме: антропогенні впливи (розділ 2), екологічні цілі (розділ 5) та програма заходів для досягнення доброго екологічного стану масивів поверхневих вод (розділ 8).

Нагадаємо, що План управління річковим басейном – це ключовий інструмент досягнення екологічних цілей. Цей стратегічний документ міститиме програму заходів, спрямованих на покращення екологічного стану водних об’єктів басейну і досягнення «доброго» екологічного та хімічного стану вод, що є основною метою згідно з Водною Рамковою Директивою ЄС.

Підготовка Планів управління річковими басейнами є одним із пріоритетів стратегії водного сектору держави і першочерговим завданням, в тому числі на воєнний та повоєнний відновлювальний період. За словами Голови Держводагентства Олексія Кузьменкова: «Плани управління річковими басейнами – це прямий індикатор євроінтеграційного вектору національної водної політики. Окрім того, це також і плани відновлення для водних екосистем на воєнний та післявоєнний періоди. Перехід на планування заходів за басейновим принципом є одним з пріоритетних напрямків роботи Міндовкілля та Держводагентства».

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…