Підготовка до водопілля 2021: гідрологічна та водогосподарська ситуація в суббасейні Сіверського Дінця

2021 рік на сході України за гідрологічними умовами не дуже відрізняється від попередніх років, тож весняну повінь на річках суббасейну Сіверського Дінця слід очікувати слабко вираженою з незначними підйомами рівнів води, за показниками нижчою за норму. Цьому передувала довготривала літньо-осіння посуха 2020 року з недобором опадів та вищою за норму температурою повітря.

Зимовий період в суббасейні Сіверського Дінця розпочався 13-15 листопада, коли середньодобові температури повітря знизились до від’ємних значень. Протягом листопада 2020 – двох декад січня суттєвих змін гідрометеорологічної ситуації в регіоні не спостерігалось. З 23 січня внаслідок виходу серії південних фронтів Атлантичного циклону, в регіоні встановилась відлига, яка призвела до танення снігового покриву, що обумовило початок розвитку незначного тало-дощового паводку на річках суббасейну Сіверського Дінця. Проходження максимумів відмічалось протягом першої декади лютого із загальним підйомом рівнів води над передпаводковими на 0,1-0,8 м (без негативних наслідків). Зимовий паводок частково поліпшив гідрологічну ситуацію на річках суббасейну Сіверського Дінця, зокрема водність річок в межах Харківської області збільшилась на 10-20% у порівнянні з січнем. Наразі на більшості річок регіону льодові явища спостерігаються у вигляді заберегів або неповного льодоставу, на водосховищах зберігається сталий льодовий покрив товщиною від 10 до 40 см.

Сіверсько-Донецьке басейнове управління готується до зрошувального сезону 2021 року

Гідрологічний режим водних об’єктів у весняний період буде визначатися кількістю опадів та інтенсивністю їх випадіння. Імовірний початок весняного водопілля 2021 в суббасейні Сіверського Дінця очікується наприкінці першої та у другій декаді березня, що близько до середніх багаторічних термінів. Імовірний підйом рівнів води на річках суббасейну Сіверського Дінця становитиме 0,3-1,2 м, на річках Луганської області до 2,0 м. Можливий незначний вихід води на понижені ділянки заплав р. Сіверський Донець, р. Оскіл та малих річок Харківської й Луганської областей. На правобережних притоках Сіверського Дінця через відсутність снігозапасів як основного чинника водопілля весняна повінь не спостерігатиметься, можливий розвиток лише короткотривалого паводку.

Складна гідрологічна ситуація 2020 року (недобір опадів та вищі за норму температури повітря) стала передумовою значного спрацювання водних об’єктів, в тому числі й основних руслорегулюючих водосховищ в суббасейні Сіверського Дінця:


- Печенізького водосховища на р. Сіверський Донець – до 73% від НПР (аналогічна ситуація спостерігалась у 2010-2012 та 2015 роках),
- Оскільського водосховища на р. Оскіл, великій лівій притоці р. Сіверський Донець, – до 64% від НПР (що є найнижчим показником за останні 10 років).

Ресурс цих водосховищ використовувався для підтримання водності русла р. Сіверський Донець та достатніх рівнів води у місцях руслових водозаборів в межах Харківської, Донецької та Луганської областей.

Підтриманню водності р. Сіверський Донець у 2020 році сприяли заходи з міжбасейнового перекидання стоку в рамках «Регламенту проведення заходів з екологічного оздоровлення Краснопавлівського водосховища та підвищення водності річки Сіверський Донець», затвердженого Держводагентством 20.10.2020. Об’єм поданої води у Краснопавлівське водосховище по системі каналу Дніпро-Донбас з Кам’янського водосховища (на р. Дніпро) склав 62,9 млн. м3 (для потреб м. Харкова та населених пунктів Харківської області), з них було здійснено екологічні попуски до р. Сіверський Донець в об’ємі 10,0 млн. м3.

Зазначені метеорологічні та гідрологічні умови, а також переведення основних регуляторів стоку Печенізького та Оскільського водосховищ на понижену водовіддачу (зменшення скидних витрат) зумовили їх поповнення – за осінньо-зимовий період 2020-2021 років майже на 50 млн. м3 кожне. Станом на 24 лютого наповнення основних руслорегулюючих водосховищ складає:


- Печенізьке водосховище – 327 млн. м3 (або 85,4% від НПР),
- Оскільське водосховище – 335,8 млн. м3 (або 77% від НПР).

Водосховища комплексного призначення, що регулюють річковий стік в суббасейні Сіверського Дінця (крім тимчасово окупованої території), працюють відповідно до диспетчерських графіків Правил експлуатації, їх наповнення в середньому складає 80%, що свідчить про наявну вільну ємність у водосховищах та готовність до пропуску паводку в разі його формування.

Для встановлення оптимальних режимів роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем в суббасейні Сіверського Дінця на весняний період 2021 року Сіверсько-Донецьким БУВР заплановано проведення засідання Міжвідомчої комісії в другій декаді березня за участю представників водогосподарського комплексу та зацікавлених організацій Харківської, Донецької та Луганської областей з метою забезпечення водними ресурсами всіх водокористувачів суббасейну в межах встановлених лімітів.

Незважаючи на відсутність попередніх умов формування весняної повені в басейні Сіверського Дінця та на річках Донецької області, з метою попередження загроз у разі суттєвих змін гідрометеорологічної ситуації Сіверсько-Донецьким БУВР здійснюються необхідні організаційні заходи з підготовки до пропуску можливих весняних паводків та льодоходу, забезпечуються комунікації з ГУ ДСНС в Донецькій області та органами влади щодо посиленого нагляду гідротехнічних споруд, особливо тих, які перебувають у незадовільному технічному стані*.

Примітка: *Фахівці Сіверсько-Донецького БУВР беруть участь в роботі обласної комісії з обстеження технічного стану гідротехнічних споруд, визначення балансової вартості та їх залишкової вартості. За даними, наданими місцевими органами самоврядування, на підконтрольній органам влади території Донецької області розташовано 1609 водних об’єктів, з них гідротехнічні споруди є на 1358 водних об’єктах, близько 20% ГТС знаходяться у незадовільному технічному стані.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…