Першочергове завдання – створити достатні запаси води для сталої роботи водогосподарського комплексу в маловодний період 2021 року

11 березня 2021 року в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось онлайн-засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення і водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця (крім тимчасово окупованої території) на весняний період 2021 року.

Доповідаючи про результати роботи водогосподарського комплексу у суббасейні Сіверського Дінця в період осінньо-зимової межені 2020-2021 років, начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук повідомив, що за рахунок управлінських рішень басейнового управління та чіткої координації дій учасників водогосподарського комплексу всі водокористувачі Харківської, Донецької і Луганської областей були забезпечені водними ресурсами в межах встановлених лімітів без обмежень, а основні поверхневі водозабори по руслу річки Сіверський Донець і на водосховищах працювали без збоїв та ризиків зниження рівнів до критичних позначок.

Підтриманню водності русла Сіверського Дінця восени сприяли заходи з міжбасейнового перекидання стоку в рамках заходів з екологічного оздоровлення Краснопавлівського водосховища в об’ємі 10 млн.м3.

Співпраця з провідними національними науковцями в рамках розроблення Плану управління річковим басейном Дону є плідною та професійно збагачує

Втім, довготривала літньо-осіння посуха (недобір опадів та вищі за норму температури повітря) зумовила значне спрацювання основних руслорегулюючих водосховищ – Печенізького (до 73%) та Оскільського (до 64%, що є найнижчим показником за останні 10 років).

Тож враховуючи низьку водність минулого року та зважаючи на практично відсутні умови для формування весняного водопілля цього року, основним і першочерговим завданням у весняний період є наповнення водосховищ до максимально можливих об’ємів для створення достатніх запасів води з метою забезпечення сталого функціонування водогосподарського комплексу в маловодний період 2021 року.

Станом на 10 березня 2021 року наповнення основних руслорегулюючих водосховищ складає: Печенізьке – 340 млн.м3 (88,8%), Оскільське – 347,8 млн.м3 (79,9%), триває їх подальше наповнення. В цілому, водосховища у суббасейні Сіверського Дінця наразі наповнені на 82% (проти 83% в 2020 р.) через зменшення можливостей їх наповнення природним стоком.

Для забезпечення сталого функціонування водогосподарського комплексу у маловодний період 2021 року на засіданні Міжвідомчої комісії були узгоджені оптимальні режими роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем в суббасейні Сіверського Дінця в межах Харківської, Донецької та Луганської областей (крім тимчасово окупованої території) на весняний період 2021 року.

Допомога науковців у розробленні Плану управління річковим басейном Дону

Увагу присутніх акцентовано на тому, що відповідно до поточної гідрометеорологічної ситуації і прогнозних показників водності річок у 2021 році слід очікувати обмежені припливи води до водосховищ регіону та формування низьких об’ємів водних ресурсів, що зобов’язує всіх водокористувачів з особливою відповідальністю ставитися до їх раціонального використання.

Водночас учасників засідання було поінформовано про те, що в рамках проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Сіверсько-Донецьким БУВР разом з Харківським національним університетом міського господарства імені О.М. Бекетова розпочато виконання робіт з аналізу впливу кліматичних змін на ситуацію в суббасейні Сіверського Дінця, вразливості до змін клімату та визначення пріоритетних заходів.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…