Пересувна екологічна лабораторія – у розпорядженні фахівців Сіверсько-Донецького БУВР

Пересувна екологічна лабораторія, придбана для поліпшення стану довкілля в регіоні за рахунок еко-фонду Донецької області, відтепер у розпорядженні фахівців Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

26 грудня 2019 року під стінами Донецької обласної державної адміністрації очільник області Павло Кириленко урочисто вручав ключі від нової спеціалізованої техніки, що закуплена в рамках виконання Програмних заходів обласного фонду охорони навколишнього та природного середовища на 2019 рік.

Всього придбано 16 одиниць техніки загальною вартістю понад 38 млн. гривень, серед яких 5 малих лісопатрульних комплексів, 5 сміттєвозів з боковим завантаженням, 2 самоскида МАЗ із заднім розвантаженням, 3 колісних ковшових екскаваторів-навантажувачів Hyundai H940S та одна пересувна екологічна лабораторія (пересувний пост) спостереження по визначенню якості води на базі автомобіля Ford Тransit.

Як зазначив начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергій Трофанчук, пересувна лабораторія буде використовуватись спільно департаментом екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації та фахівцями басейнової лабораторії моніторингу вод та грунтів. Встановлене на базі автомобіля Ford Тransit лабораторне обладнання дозволятиме оперативно контролювати кількісні та якісні показники води по забруднюючим хімічним речовинам, електропроводності, розчиненому кисню (можливе застосування для проведення вимірів якості стічних вод, якості води після очисних споруд, аварійним скидам та інше) безпосередньо біля місця відбору, що дозволить своєчасно надавати інформацію для вжиття заходів оперативного реагування органам місцевого самоврядування та іншим органам влади (докладніше – відеорепортажі на телеканалах "С-плюс", "UA:ДОНБАС").

Того ж дня під час засідання колегії Донецької облдержадміністрації відбулось обговорення виконання проєкту Регіональної програми моніторингу стану довкілля в Донецькій області на період 2020-2024 роки, а також міжвідомчої регіональної програми «Екологічна просвіта та інформування для сталого розвитку Донеччини на 2020-2025 роки».

Директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА Сергій Натрус зазначив, що головною метою регіональної екологічної Програми є поліпшення стану довкілля Донецької області, підтримання екологічної рівноваги на її території, забезпечення конституційного права людини на безпечне для її життя і здоров’я довкілля та забезпечення органів, що відповідальні за охорону навколишнього природнього середовища, та органів місцевого самоврядування необхідною інформацією, як основи для прийняття управлінських рішень щодо покращення якості навколишнього середовища та надання своєчасної достовірної інформації про його стан (докладніше - перейти на сайт Донецької облдержадміністрації).

Що ж до міжвідомчої регіональної програми «Екологічна просвіта та інформування для сталого розвитку Донеччини на 2020-2025 роки», її реалізацію передбачається здійснити за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, коштів бюджетів міст, районів, об’єднаних територіальних громад та інших, не заборонених законодавством джерел. Ця програма дозволить значно підвищити рівень екологічної освіти, просвіти та інформування населення області, створити умови для запровадження у повсякденне життя моделей сталого споживання, активізувати їхню роль у запобіганні забруднення та здійсненні контролю за станом навколишнього природного середовища, сталому використанні природних ресурсів, у відновленні природно-ресурсного потенціалу Донеччини.

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…