Переобладнання басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів за європейськими нормами продовжується

З початку липня 2019 року в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів проводиться капітальний ремонт басейнової лабораторії вод та ґрунтів завдяки коштам Державного фонду розвитку водного господарства та спецрахунку (за кошти, отримані як плата за послуги) Сіверсько-Донецького БУВР.

Від часу введення до експлуатації споруди організації у 1981 році це перший капітальний ремонт у приміщенні басейновій лабораторії моніторингу вод та ґрунтів. Наразі триває заміна вікон та дверей на сучасні пластикові енергоефективні.

Модернізація дасть можливість створити умови для розміщення та експлуатації нового обладнання. У 2018 році в рамках проекту «Визначення шкоди, завданої довкіллю на сході України» координатором проектів ОБСЄ в Україні для басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Сіверсько-Донецького БУВР було закуплено обладнання: спектрофотометр Shimadzu UV-1800, аналізатор нафтопродуктів АН-2, рН-метр, ротаційний випарник і пробовідбірник задля підвищення чутливості методів вимірювань показників та пробопідготовки щодо визначення пріоритетних показників.

Поточного року Сіверсько-Донецьке БУВР включено до обласної Програми придбання основного та допоміжного обладнання (в т.ч. газового хромато-мас-спектрометра, системи твердофазової екстракції, автоматичного титратора, оптико-емісійного спектрометра з індуктивно-зв'язаною плазмою) на суму 14 млн. грн. Запланована закупівля здійснюється відповідно до Наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 06.02.2017 № 45 «Про затвердження Переліку забруднюючих речовин для визначення хімічного стану масивів поверхневих і підземних вод та екологічного потенціалу штучного або істотно зміненого масиву поверхневих вод».

Новітнє обладнання дозволить проведення діагностичного моніторингу поверхневих вод та щомісячне виконання 45 пріоритетних, за умови наявності відповідних методик та стандартів, та 17 специфічних показників, передбачених європейськими стандартами (наразі виконується відповідно тільки 9 та 6).

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…