Освітній інтенсив з питань підготовки проєктів ПУРБ: підвищуємо професійний рівень в пріоритетних напрямках водної сфери

Підготовку Планів управління річковими басейнами як стратегічних документів для досягнення доброго екологічного стану вод визначено Міндовкілля одним з пріоритетів стратегії водного сектора України на воєнний та відбудовний період.

З метою забезпечення своєчасного та якісного розроблення проєктів планів управління річковими басейнами відповідно до визначених планів-графіків наказом Держводагентства від 1 липня 2022 року утворено координаційну робочу групу з підготовки ПУРБ.

А 13-14 липня у м.Києві для фахівців водогосподарських організацій, що увійшли до складу цієї робочої групи, відбувся дводенний тренінг. Як зазначають в Держводагентстві, понад 20 фахівців-водників з усієї України, що входять до координаційної робочої групи, мали нагоду пройти короткий курс з підготовки окремих розділів структури ПУРБ. Серед них – і профільні фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

У перший день заходу його учасників привітав Голова Держводагентства Олексій Кузьменков.

«Плани управління річковими басейнами – це прямий індикатор євроінтеграційного вектору національної водної політики. Окрім того, це також і плани відновлення для водних екосистем на воєнний та післявоєнний періоди. Перехід на планування заходів за басейновим принципом є одним з пріоритетних напрямків роботи Міндовкілля та Держводагентства», – наголосив Голова Держводагентства.

В рамках першого освітнього інтенсиву Марія Шпанчик, начальниця відділу моніторингу поверхневих вод та меліорованих земель Держводагентства, ознайомила учасників з інформацією щодо діяльності та завдань координаційної робочої групи в частині підготовки ПУРБ у найближчій перспективі.

Олексій Ярошевич, експерт проєкту Blue Rivers, представив основні принципи та нормативні аспекти підготовки програми заходів для планів управління річковими басейнами.

Другий день тренінгу проходив у змішаному форматі офлайн/онлайн на базі Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства. За допомогою експертів проєкту Blue Rivers були розглянуті питання підготовки пропозицій для заходів, спрямованих на досягнення доброго екологічного та хімічного стану вод.

Так, зокрема було приділено увагу пропозиціям до заходів, спрямованих на зменшення забруднення органічними, біогенними та небезпечними речовинами (в тому числі на прикладі суббасейну Сіверського Дінця району басейну річки Дон); покращення/відновлення гідрологічного режиму та морфологічних показників у разі порушення вільної течії річок, гідравлічного зв’язку між руслами річок та їх заплавами, гідрологічних змінах, модифікації морфології річок; на вирішення інших головних водно-екологічних проблем, а також на зменшення забруднення та виснаження підземних вод.

Нагадаємо, що ключове завдання для координаційної групи – прискорити розроблення Планів управління річковими басейнами. Тож до кінця поточного року усі річкові басейни України мають отримати проєкти ПУРБ як ключові інструменти для досягнення екологічних цілей згідно з Водною Рамковою Директивою ЄС.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…