Олексій Кузьменков: Військові дії в Україні значно загострюють проблеми сталого управління водними ресурсами

Військові дії в Україні значно загострюють проблеми сталого управління водними ресурсами, повідомляється на вебсайті Держводагентства. Про це зазначив Голова Державного агентства водних ресурсів України Олексій Кузьменков під час виступу на Водному Конгресі, організованому Державним Водним Господарством «Польські Води» у м. Вроцлав (Республіка Польща).

Разом із представниками європейських інституцій сфери охорони довкілля та водного менеджменту Голова Держводагентства Олексій Кузьменков взяв участь у панельній дискусії, присвяченій актуальним викликам управління водними ресурсами в епоху зміни клімату. Він розповів про ключові проблеми водної галузі України не лише з огляду на кліматичні зміни, а й в контексті екологічних загроз, спричинених війною рф проти України.

Пожежі внаслідок бойових дій, використання паливно-мастильних матеріалів, детонація боєприпасів – це лише частина переліку основних джерел викидів парникових газів в умовах війни. Військова техніка, що потрапляє до водойм на територіях військових дій, та її окислення є джерелом хімічного забруднення пролонгованої дії.

За 8 місяців війни понад 500 об’єктів водогосподарської інфраструктури зазнали руйнувань, а обсяг води, втрачений внаслідок пошкоджень та руйнування гребель, дамб та інших гідротехнічних споруд становить 742,2 млн. куб. м.

«Попри все Україна починає активно відбудовувати зруйноване. Зокрема, Уряд підготував амбітний План відновлення нашої держави. У частині водного сектору відновлення розглядається в контексті планів управління річковими басейнами, які фактично стануть планами відновлення для річкових басейнів», – підсумував Олексій Кузьменков.

Окремо Голова Держводагентства висловив подяку Державному Водному Господарству «Польські Води» та народу Польщі за безпрецедентну допомогу і підтримку, яку вони надають українській нації у протистоянні російському воєнному вторгненню та боротьбі за волю, демократію та європейські цінності.

Опісля Олексій Кузьменков від імені Державного агентства водних ресурсів України та президент Державного Водного Господарства «Польські Води» Кшиштоф Вось підписали Меморандум про співпрацю у сфері євроінтеграції та управління водними ресурсами між Державним Водним Господарством «Польські Води» та Державним агентством водних ресурсів України.

Набуття Україною статусу кандидата на членство в Європейському Союзі посилює необхідність активізації процесів синхронізації національної водної політики України та ЄС. Тож мета Меморандуму – зміцнення і розвиток співпраці між двома країнами у сфері впровадження кращих практик управління водними ресурсами на основі європейських принципів та стандартів.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…