Нова визначна дата в екологічному календарі – День Західного Бугу

Начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук долучився до святкування Дня Західного Бугу – першого масштабного відзначення свята цієї річки, що відбулось 11 серпня 2019 року на Львівщині.

Гості свята побували в селі Верхобуж Золочівського району, де бере свій початок річка Західний Буг, і скуштувати її джерельну воду в первісному природному стані. Унікальність витоку цієї річки в тому, що починається вона не маленькими струмочками, а одразу ж повноводним потоком, здатним приводити в дію водяний млин.

Своїм басейном Західний Буг об’єднує території трьох держав – України, Польщі та Білорусі – та є західним кордоном України і Європейського Союзу. Тож символічно, що саме у цей святковий день відбулось підписання важливої Угоди про співробітництво в басейні Західного Бугу – між водниками України та Польщі, що стало черговим підтвердженням нашого європейського вибору у сфері управління водними ресурсами за басейновим принципом.

У Тронній залі Золочівського замку цей стратегічний документ підписали Андрій Ковтун, начальник Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну (м. Львів, Україна), та Агнєшка Шимула, директорка Регіонального управління водного господарства (м. Люблін, Республіка Польща).

Угодою закріплено взаємодію між колегами-водниками і відзначено, що Західний Буг є транскордонним водотоком, який становить державний кордон між країнами. Плідна співпраця водників обох країн дозволить не лише продовжити обмін даними та досвідом, а й реалізовувати спільні заходи з мінімізації шкідливої дії вод та спільні проекти для досягнення доброго стану вод.

В рамках масштабного святкування Дня Західного Бугу в м. Золочів усі бажаючі могли долучитися до фітнес-заходу «За здоровий спосіб життя» на березі місцевого озера та екологічного флешмобу, узяти участь в акції «Принеси три пусті пляшки – отримай одну повну» та інтерактивних розвагах, конкурсах, майстер-класах для дітей і дорослих, побачити виставку малюнків «Мальовничі річки Західного Бугу» та святковий концерт, зробити еко-покупку на ярмарку еко-товарів та фото на пам’ять у фото-зоні, отримати подарунки та безліч позитивних емоцій.

День Західного Бугу об’єднав всіх небайдужих до долі річки у прагненні донести до кожного мешканця її басейну відчуття персональної відповідальності ідейних захисників річки, місцевих жителів, гостей свята та інших і тут кожен зміг долучитися та стати частиною цього екологічного івенту. Бо насправді кожен із нас розуміє, що такі екологічні заходи покликані підвищувати екологічну свідомість громадськості, виховувати розуміння про свою персональну відповідальність за чистоту водойм.

Організаторами заходу виступили Державне агентство водних ресурсів України, Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну, Департамент екології Львівської обласної державної адміністрації, Золочівська міська рада, Золочівська районна державна адміністрація, Золочівське управління водного господарства за підтримки Міністерства екології та природних ресурсів України, Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького та філії ТзОВ «Карпатські мінеральні води».

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…