Небезпечні промислові підприємства сходу України: спільний поглиблений аналіз екологічних загроз

В Оргуському інформаційно-просвітницькому центрі (м. Київ) 1 серпня 2019 року відбулась установча зустріч з екологічної безпеки промислових підприємств з акцентом на безпечну експлуатацію хвостосховищ Донбасу, яка відбувалась у рамках проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Допомога в розширенні системи моніторингу довкілля на Донбасі».

В установчій зустрічі взяли участь представники Міністерства екології та природних ресурсів України, Команди підтримки реформ Мінприроди, Міністерства з тимчасово окупованих територій, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Державного агентства водних ресурсів України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної екологічної інспекції, Донецької та Луганської облдержадміністрацій, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, експерти ОБСЄ та незалежні експерти.

Від Сіверсько-Донецького БУВР участь у заході узяли начальник управління Сергій Трофанчук, заступник начальника Наталія Білоцерківська і начальник відділу водних об’єктів і моніторингу вод Ірина Сидоренко.

Головною метою зустрічі було визначення пріоритетних підприємств із хвостосховищами на сході України для комплексних досліджень, екологічного аудиту та поглибленого аналізу екологічних загроз (з особливим акцентом на безпечну експлуатацію хвостосховищ), з’ясування проведення на них досліджень з урахуванням проведення військових дій та налагодження спільних дій між місцевими органами влади, підприємствами та виконавцями проектної діяльності стосовно цих об’єктів.

В ході зустрічі її учасниками обговорювалися такі питання:

  • запровадження інтегрованого управління водними ресурсами;
  • компонент Проекту щодо хвостосховищ;
  • актуальні питання екологічної безпеки регіону та особливості експлуатації хвостосховищ в умовах військових дій (ведення статистичної звітності, доступ до території, близькість до лінії зіткнення, особливо уразливі об’єкти);
  • взаємодії сторін проекту та відповідальних осіб, визначення практичних заходів та організації обстежень об’єктів;
  • визначення пріоритетних підприємств із хвостосховищами, які першочергово потребують комплексних досліджень;
  • можливості отримання інформації в достатньому обсязі з урахуванням проведення військових дій, а саме: наявність та доступ до документації, можливість відвідування об’єкту, призначення відповідальної особи від підприємства, в тому числі для фотографування та відеозйомки поточного стану споруд об’єкту.

За результатами обговорення на кінець серпня 2019 року заплановано зустріч з представниками підприємств, які становлять найбільшу екологічну загрозу в регіоні та які визначені для проведення першочергових заходів щодо проведення екологічного аудиту.

Для довідки:

Хвостосхо́вище (англ. tailingsstorage; нім. Bergeteich, Schlammteich; фр. bassin а dechets de lavage) – комплекс гідротехнічних споруд для приймання і зберігання відвальних хвостів. Складається із дамби з пристроями для її нарощування, магістрального та розподільчого пульпопроводів, водоприймальних колодязів та водоспускного колектору, спеціальних пристроїв для очищення стічних вод. Для будівництва хвостосховищ використовують від’ємні форми рельєфу – яри, балки, заплави річок, вироблені кар’єри та ін. Із хвостів намивається дамба, якою відгороджують хвостосховище. При відстоюванні відбувається розділення на осадову тверду фазу хвостів і воду. Вода вторинно використовується гірничозбагачувальною фабрикою (комбінатом) або очищується і скидається у стоки. Накопичені технологічні відходи у хвостосховищах є потенційною сировиною і можуть бути використані в якості «вторинних родовищ». Райони хвостосховищ є зонами підвищеного екологічного ризику.

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…