Нафтопродукти та нітрити. Що ще цього літа знайшли у воді з Сіверського Дінця та його приток

У червні та липні в басейні Сіверського Дінця, де беруть питну воду для усієї Донеччини, фахівці зафіксували ртутне забруднення у 8,5 рази більше від дозволеного. Показники азоту та нітритів перевищені подекуди втричі. Також виявили сліди нафтопродуктів, які там до того ніколи не фіксували. Ймовірно це наслідки боїв уздовж русла головної ріки українського сходу.

Про це Вільному радіо розповідає начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергій Трофанчук.

“За отриманими результатами [моніторингу стану вод у Сіверському Дінці] ми вже сьогодні бачимо вплив бойових дій в регіоні через розриви снарядів, затоплену техніку, розливи паливо-мастильних матеріалів, неефективну роботу очисних споруд внаслідок порушення технологічного процесу через бої у регіоні (пошкодження, припинення електропостачання тощо) та взагалі її руйнації (сталої системи управління водними ресурсами, — ред.)”, — каже очільник СДБУВР.

Ось які саме перевищення показників зафіксували на території Донеччини:


• у липні в гирлі річки Сухий Торець виявили перевищення концентрації ртуті у 8,4 рази (0,59 мкг/дм3 проти 0,07 мкг/дм3 допустимих).
“Це є нетиповим для регіону в цілому і тим більше для цієї притоки, яка протікає по сільських територіях і не має промислових скидів. Тому наступні відбори проб дадуть змогу це перевірити”, — каже Сергій Трофанчук.
• в червні в районі питного водозабору неподалік від Слов’янська у пробах води знайшли азот амонійний та нітрити відповідно у 2,4 та у 2,8 раза більше за середньобагаторічні значення;
• також у воді виявили нафтопродукти у концентрації 0,028 мг/дм3. У попередні ж роки їх у районах поверхневих питних водозаборів Сіверського Дінця взагалі не знаходили.

Це показує вплив цих бойових дій: всі знають про розбомблені інфраструктурні об’єкти, мости. Пошкоджена техніка, і потрапляння нафтопродуктів, звичайно, продовжується. На це у воєнний час вплинути неможливо”, — коментує начальник СДБУВР.

А ось що виявили у пробах, які брали у червні вище за течією ріки на Харківщині, у ріці Уди. Це права притока Сіверського Дінця, в яку потрапляє більшість стічних вод Харкова. Усе це потім тече на територію Донеччини:
• перевищення максимуму по поліароматичних вуглеводнях у 1,5-7 разів. Раніше їх вже фіксували в басейні цієї притоки, але у менших концентраціях, з перевищенням до 1,8 раза.

Ці речовини утворюються внаслідок горіння рідкого, твердого та газоподібного палива. А саме це вихлопи автотранспорту, викиди промисловості та інше. Під “іншим” можуть бути бойові дії, які також вплинули на ці показники”, — розповідає про можливі джерела забруднення Сергій Трофанчук.


• Перевищення у 20-58 разів по циперметрину.

Це інсектицид, який використовують проти шкідників сільгоспкультур. У попередні роки цю речовину в річковій воді не фіксували. Зазначу, у липні ці показники або не знаходили у пробах води, або їхні рівні не перевищували норму”, — розповідає очільник СДБУВР.
І це ще наслідки забруднення речовинами, які дещо розчинилися у річковій воді.


Річка справляється: у деяких моментах ми не фіксуємо [перевищені] концентрації, тому що є розчиняюча здатність”, — додає Сергій Трофанчук.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…