На часі – підготовка водогосподарського комплексу до роботи в період літньо-осінньої межені 2020 року

Якою є водогосподарська обстановка на водних об’єктах на початок межені? І як оптимально, враховуючи прогнози гідрометцентру, забезпечити водними ресурсами користувачів у суббасейні Сіверського Дінця? Ці та інші важливі питання обговорювались 4 червня в Сіверсько-Донецькому БУВР на засіданні Міжвідомчої комісії, яке відбулось в режимі відеоконференції.

Участь представників Харківської, Донецької і Луганської областей було забезпечено з чотирьох осередків: у м.Слов’янську за участі представників Харківської та Луганської області, у м.Харкові, смт. Станиця Луганська та смт. Білогорівка (Луганська область).

Підсумовуючи виконання рішень попереднього засідання міжвідомчої комісії від 12 березня 2020 року, начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук зазначив, що незважаючи на відсутність умов для формування весняного водопілля, саме прийняття вірних управлінських рішень дозволило вже на кінець березня наповнити до максимально можливих відміток основні руслорегулюючі водосховища – Печенізьке та Червонооскільське. І пройти весняний період без аварійних ситуацій на водних об’єктах.

За даними Харківського регіонального центру з гідрометеорології, які озвучила завідувач сектору гідропрогнозів Людмила Озерна, річки басейну Сіверського Дінця раніше, ніж зазвичай, увійшли в режим літньої межені, перейшовши на грунтове живлення. Вже у квітні водність Сіверського Дінця та його приток становила всього 15-35% норми. І такі несприятливі гідрологічні умови спостерігались уперше за багаторічний період спостережень.

Враховуючи поточну гідрометеорологічну обстановку, з метою раціонального використання накопиченого в основних руслорегулюючих водосховищах ресурсу, басейновим управлінням було узгоджено перехід на меженний режим роботи Печенізького водосховища – з 31 березня зі скидними витратами 10 м3/с, Червонооскільського – з 19 квітня витратами 18 м3/с.

Встановлені режими роботи водосховищ забезпечують достатні рівні води по руслу р. Сіверський Донець в районах поверхневих водозаборів у межах Харківської, Донецької та Луганської областей.

Але ситуація змінюється майже щодобово, тож Сіверсько-Донецьким БУВР здійснюється щоденний збір даних по режимах роботи водосховищ комплексного призначення, рівнях та витратах води на водпостах р. Сіверський Донець, а також контроль рівнів води в місцях поверхневих водозаборів питного та технічного призначення. В Донецькій області укладені порядки взаємодії з 29 органами місцевої влади, які дозволяють координувати дії з питань техногенно-екологічної безпеки на водогосподарських об’єктах.

Водночас, відповідно до рекомендацій Держводагентства, з метою подолання дефіциту водних ресурсів у басейні Сіверського Дінця у разі настання маловоддя в літній період, басейновим управлінням було визначено ділянки з ризиком водопостачання на підставі водогосподарських балансів, аналізу водогосподарської ситуації, яка спостерігалась в басейні Сіверського Дінця в останні 10 років, і лімітів водокористування, визначених дозволами водокористування.

В рамках підготовки водогосподарського комплексу басейну Сіверського Дінця до роботи в період літньо-осінньої межені, членами Міжвідомчої комісії було враховано прогнози Харківського регіонального центру з гідрометеорології стосовно завершення періоду опадів, настання малохмарної погоди, подальшого підйому рівнів температури повітря до +25оС, місцями до +31оС, а також посилення вітру до 10-15 м/с, який буде висушувати ґрунт та збільшувати випаровування з поверхні водних об’єктів. Так триватиме, щонайменше, до середини червня, що в свою чергу може ускладнити ситуацію з водністю річок регіону і повернути її до квітневих значень.

Сергій Трофанчук наголосив, що, зважаючи на високу імовірність настання маловоддя, питання стану поверхневих водних об’єктів та прогнозні показники водозабезпеченості населення і галузей економіки України протягом поточного року вимагають оптимізації використання водних ресурсів, чіткої координації дій всіх учасників водогосподарського комплексу та економного водоспоживання.

А дотримання встановлених Міжвідомчою комісією оптимальних режимів роботи основних водосховищ комплексного призначення і водогосподарських систем в басейні Сіверського Дінця на маловодний період року мають забезпечити стале функціонування водогосподарського комплексу в умовах очікуваної низької водності без обмеження діяльності водокористувачів всіх галузей економіки.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…