На часі – підготовка водогосподарського комплексу до роботи в осінньо-зимовий період

Підготувати водогосподарський комплекс до сталої роботи в осінньо-зимовий період – відповідальне завдання для членів міжвідомчої комісії, що 7 листопада 2019 року зібрались в стінах Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

У такій консультативно-дорадчій формі фахівці різних відомств взаємодіють постійно, координуючи важливі питання раціонального й комплексного використання водних ресурсів у суббасейні Сіверського Дінця. Головна мета – забезпечити населення і галузі економіки регіону водою з урахуванням екологічних вимог і потреб всіх учасників водогосподарського комплексу. А при зміні водогосподарської, екологічної, гідрометеорологічної обстановки та у разі виникнення аварійних ситуацій – забезпечити вчасне прийняття ефективних управлінських рішень.

Як зазначив голова міжвідомчої комісії, начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук, у маловодний період літньої межені саме завдяки злагодженим діям всіх учасників водогосподарського комплексу та чітким дотриманням і своєчасним коригуванням режимів роботи водних об’єктів у суббасейні Сіверського Дінця було підтримано водність річок та забезпечено сталу роботу руслових водозаборів для потреб централізованого водопостачання населення і галузей економіки Харківської, Донецької та Луганської областей.

На часі – встановлення оптимальних режимів роботи водосховищ комплексного призначення і водогосподарських систем для безаварійного пропуску можливих осінніх паводків і весняної повені за рахунок створення до 20% вільної ємності і забезпечення їх сталої роботи відповідно до диспетчерських графіків і Правил експлуатації на осінньо-зимовий період 2019-2020 років.

Аналізуючи водогосподарську обстановку, начальник відділу техногенно-екологічної безпеки Сіверсько-Донецького БУВР Віктор Баюш зауважив, що наповнення водосховищ комплексного призначення вже знаходиться в межах 50-94%, що є запорукою сталої їх роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років. З урахуванням гідрометеорологічних умов у регіоні на фоні маловодного попереднього періоду, очікувана водність по руслу Сіверського Дінця становитиме в середньому 65-95% від норми на водпості Печеніги та 60-80% на водпості Лисичанськ. Встановлення льодоставу на річках та водосховищах суббасейну Сіверського Дінця в основному очікуються в першій декаді грудня, в терміни, близькі до середніх багаторічних значень.

За підсумками засідання міжвідомчою комісією були встановлені та подані на затвердження до Держводагентства режими роботи руслорегулюючих Печенізького, Червонооскільського, наливного Краснопавлівського водосховищ і водогосподарських систем та відомчих водосховищ комплексного призначення на період осінньо-зимової межені 2019-2020 років, з урахуванням пропозицій ключових учасників водогосподарського комплексу суббасейну Сіверського Дінця.

Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів має забезпечити координацію дій та контроль за дотриманням встановлених режимів роботи, а також проведення протягом листопада-грудня комплексних перевірок технічного стану гідроспоруд водосховищ та водогосподарських систем для сталої їх роботи і безаварійного пропуску тало-дощових паводків і весняної повені.

Цього ж дня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР та представники відомств Донецької області по скайп-зв’язку взяли участь у засіданні міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у районі басейну річок Приазов’я, що проводилось Басейновим управлінням водних ресурсів річок Приазов’я (докладніше).

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…