Моніторинг вод за європейськими стандартами: підготовка до акредитації лабораторії триває

Басейнова лабораторія моніторингу вод та ґрунтів Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів менше ніж за рік здійснила докорінну трансформацію у сучасну лабораторію моніторингу вод Східного регіону.

Вже з ІІ півріччя 2020 року лабораторія буде забезпечувати виконання діагностичного моніторингу за розширеним переліком показників у значно більшій кількості створів, причому не тільки в суббасейні Сіверського Дінця, а і в суміжних басейнах річок Приазов’я та Нижнього Дніпра. Саме тому в оновлених після капітального ремонту лабораторних приміщеннях встановлено нове високоточне і високочутливе обладнання, яке наразі працює у тестовому режимі. А фахівці лабораторії мають за цей час не лише досконально освоїти нові прилади, але і провести акредитацію лабораторії відповідно до європейських стандартів ISO/IEC 17025 для підтвердження достовірності результатів вимірювань.

Незважаючи на карантин, процес підготовки до проведення акредитації йде за встановленим графіком. І його черговим етапом стало навчання фахівців – начальника лабораторії Олени Лоткової та провідного хіміка Анни Баранової – в Навчально-консультативному центрі «ЄвроАкадемія», що 28-29 квітня провів у форматі відео-конференції доктор фізико-математичних наук, професор Володимир Новіков.

Презентаційні матеріали для вивчення, онлайн-пояснення лектора і тестові завдання цілком дозволили і в дистанційному режимі отримати необхідні знання за темами «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій», «Відбирання зразків», «Поводження зі зразками», «Забезпечення достовірності результатів», «Аудит в лабораторіях згідно з вимогами ДСТУ ISO/IEC 17025:2017 з врахуванням положень ISO 19011: 2018 та ДСТУ ISO 31000:2018», тощо.

Зазначимо, що ведення державного моніторингу вод є одним з основних пріоритетів діяльності Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів. Тож і в період карантину фахівці лабораторії працюють на своїх місцях, із суворим дотримання особистої безпеки для здоров’я, як при відборі проб води, так і при проведенні необхідних досліджень.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…