Міжвідомча комісія в Сіверсько-Донецькому БУВР: режими роботи водосховищ і водогосподарських систем встановлено, необхідні запаси для сталого функціонування в літній період створено

6 червня 2019 року в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів члени Міжвідомчої комісії узгоджували режими роботи водосховищ та водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця району річкового басейну Дон на період літньо-осінньої межені 2019 року.

На початку засідання традиційно підбили підсумки виконання рішень попереднього засідання від 21 березня та озвучили результати роботи водогосподарського комплексу у весняний період 2019 року. В суббасейні Сіверського Дінця в межах Харківської, Донецької та Луганської областей (крім тимчасово неконтрольованої території) весняний період пройшов без аварійних ситуацій і пошкоджень від льодоходу та шкідливої дії вод.

Завдяки узгодженим діям всіх учасників водогосподарського комплексу основні руслорегулюючі водосховища комплексного призначення та водосховища-охолоджувачі енергетичної галузі вже до 1 травня були наповнені до НПР або максимально можливих відміток (крім Червонооскільського водосховища, наповнення якого тривало до 28 травня). Це дозволило створити необхідні запаси водних ресурсів для забезпечення сталої роботи водогосподарського комплексу в маловодний період літньо-осінньої межені.

Голова Міжвідомчої комісії, начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук також зазначив, що в 2018 році у суббасейні Сіверського Дінця розпочато розробку елементів «Плану управління суббасейном річки Сіверський Донець» по масивах поверхневих вод. Він запропонував членам Міжвідомчої комісії надати свої пропозиції щодо вжиття пріоритетних заходів з екологічного оздоровлення суббасейну Сіверського Дінця та механізмів їх фінансування при розробці Плану управління річковим басейном. Про хід виконання зазначених заходів можна буде дізнаватись на сайті Сіверсько-Донецького БУВР у рубриці «План управління річковим басейном» (перейти на сайт).

Начальник відділу гідрометзабезпечення Харківського регіонального центру з гідрометеорології Віра Фаворова озвучила прогноз розвитку гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки. Травневі опади, що склали від 90 до місцями 270% місячної норми, забезпечили короткочасні підйоми рівнів води на притоках Сіверського Дінця. Тож на початок літньої межені водність річок у суббасейні Сіверського Дінця становила 80-100%. При цьому рівні води на річці Сіверський Донець на 10-50 см нижче минулорічних. Протягом червня у регіоні очікується спекотна погода з дефіцитом опадів. Прогнозована водність становитиме від 50-80% по водпосту Печеніги до 100-120% норми по водпосту Куп’янськ.

Під час засідання заступник начальника басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів поінформувала, що якісний стан водних об’єктів у суббасейні Сіверського Дінця на початок літньої межені стабільний, без істотних змін у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Разом з тим, за результатами діагностичного моніторингу, що з 2019 року проводиться у 34 моніторингових створах по 33 показниках (докладніше в рубриці "Державний моніторинг") у І кварталі масиви поверхневих вод по всіх створах відносяться до 2 класу «недосягнення доброго» за вмістом свинцю, концентрація якого перевищує максимально допустиму концентрацію (Еня max) у всіх створах: мінімально в 1,2 рази (р. Сіверський Донець, с. Крива Лука) і максимально в 3,1 рази (р. Бахмутка, гирло, с. Дронівка).

Вміст пестицидів і гербіцидів по всьому створах нижче межі визначення методик, крім ДДТ загального, вміст якого було визначено в р. Сіверський Донець, нижче гирла р. Уди в кількості 0,0622 мкг/дм3. Результати вимірювань вмісту пестицидів і гербіцидів не перевищують встановлений показник Еня ср. По руслу річки Сіверський Донець відзначається збільшення рівня жорсткості води на ділянці водотоку 573-428 км, порівняно з аналізованих періодом минулого року.

Як повідомив членам Міжвідомчої комісії начальник відділу техногенно-екологічної безпеки Сіверсько-Донецького БУВР Віктор Баюш, у 2019 році проведення екологічних попусків з Краснопавлівського водосховища до русла річки Сіверський Донець в обсязі до 30 млн.м3 сприятиме більш ефективному виконанню наступного водообміну у Краснопавлівському водосховищі за рахунок зниження обсягу високо мінералізованих вод (наразі 8,6 мг-екв./дм3) та має тенденцію до погіршення (прогноз 9,3-9,4 мг-екв./дм3 до кінця 2019 р.). У разі виконання попусків, за оцінкою Управління каналу Дніпро-Донбас, обсягів води у Краснопавлівському водосховищі для потреб м. Харкова та Харківської області вистачить на 11,5 місяців (до травня 2020 р.). З цього питання було вирішено створити робочу групу для узгодження дій всіх зацікавлених сторін.

Начальник відділу іхтіології та регулювання рибальства Управління Держрибагентства у Донецькій області Сергій Малий поінформував присутніх, що завдяки дотриманню режимів роботи водосховищ у весняний період нерестовий період пройшов без негативних впливів на нерест риби. І попередив, що в літній період внаслідок сповільнення течії, тривалої штильової погоди та збільшення температурного режиму водойм може спостерігатися літня задуха риби – масова загибель від нестачі або відсутності кисню (найчастіше вночі або у передсвітанкові години). У разі спостереження таких явищ рекомендовано звертатись на «гарячу лінію» Держрибагентства у Донецькій області за телефоном: (06262) 2-99-04.

За пропозиціями членів Міжвідомчої комісії було встановлено режими роботи водосховищ багаторічного регулювання – Печенізького, Червонооскільського, Краснопавлівського – та відомчих водосховищ комплексного призначення у суббасейні Сіверського Дінця на період літньо-осінньої межені 2019 року та надано на затвердження до Держводагентства.

Докладніше про роботу Міжвідомчої комісії можна дізнатися на сайті Сіверсько-Донецького БУВР у рубриці «Міжвідомча комісія».

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…