Міжвідомча комісія узгодила режими роботи водосховищ у суббасейні Сіверського Дінця

4 листопада 2022 року в онлайн-режимі відбулось чергове засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення і водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця району річкового басейну Дон (крім тимчасово окупованої території)*. На часі члени Міжвідомчої комісії оновленим складом узгоджували режими водосховищ на осінньо-зимовий період 2022-2023 років з урахуванням умов воєнного стану.

Попередньо були розглянуті питання роботи водогосподарського комплексу у суббасейні Сіверського Дінця протягом літньо-осіннього періоду та умови, створені для забезпечення водними ресурсами водокористувачів у наступному осінньо-зимовому періоді 2022-2023 років.

Голова Міжвідомчої комісії, начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук зауважив, що внаслідок військової агресії російської федерації доводиться працювати у надскладних умовах воєнного стану та активних бойових дій на території басейну Сіверського Дінця.

До притаманного нашому регіону маловоддя додаються ще й виклики, пов’язані з негативними наслідками пошкодження гідротехнічних споруд, через що відбувалась і відбувається непродуктивна втрата місцевого ресурсу, та необхідністю вжиття заходів щодо їх мінімізації.

Так, через військові дії зазнали пошкоджень від обстрілів ГТС Печенізького та Оскільського водосховищ, які є основними регуляторами стоку в басейні Сіверського Дінця для гарантованого забезпечення потреб населення та всіх учасників водогосподарського комплексу Харківської, Донецької і Луганської областей.

Та навіть в таких несприятливих умовах завдяки комунікаціям з операторами основних водогосподарських систем і гідротехнічних споруд було забезпечено підтримання достатніх рівнів води в місцях руслових водозаборів для потреб населення і галузей промисловості регіону.

«При розподіленні стоку також враховувалися питання обороноздатності держави, що сприяло створенню природних перешкод для ворога, перетворивши наш Сіверський Донець у нездоланний форпост на сході України», – зауважив Сергій Трофанчук.

В ході засідання представники КП «Харківводоканал» та КП «Компанія «Вода Донбасу» поінформували про технічний стан та можливості здійснення регульованої експлуатації гідротехнічних споруд Печенізького та Оскільського водосховищ, а також Райгородського гідровузла.

Члени Міжвідомчої комісії узяли до уваги інформацію про поточні та очікувані характеристики гідрометеорологічної і водогосподарської обстановки на осінньо-зимовий період від сектору гідропрогнозів Харківського регіонального центру з гідрометеорології, а також про стан якості поверхневих водних об’єктів у суббасейні Сіверського Дінця за даними державного та дослідницького моніторингу Сіверсько-Донецького БУВР.

Заслухавши пропозиції учасників водогосподарського комплексу, Міжвідомча комісія узгодила режими роботи водосховищ та водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця на осінньо-зимовий період 2022-2023 років з урахуванням умов воєнного стану.

Примітка: *Тимчасово окупована територія — це територія, непідконтрольна органам влади України до 24 лютого 2022 року.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…