Міжвідомча комісія узгодила оптимальні режими роботи водосховищ і водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця на осінньо-зимовий період

2 листопада в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення і водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця району річкового басейну Дон (крім тимчасово окупованої території)* на осінньо-зимовий період 2023-2024 років з урахуванням умов воєнного стану.

До участі в засіданні у форматі відеоконференції були запрошені члени Міжвідомчої комісії: представники органів державної влади, водопостачальних організацій та основних водокористувачів, учасників водогосподарського комплексу суббасейну Сіверського Дінця.

Голова Міжвідомчої комісії, начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук, підбиваючи підсумки роботи водогосподарського комплексу у суббасейні Сіверського Дінця протягом літньо-осіннього періоду, зазначив, що завдяки оперативним комунікаціям з операторами основних водогосподарських систем і гідротехнічних споруд було забезпечено підтримання достатніх рівнів води в місцях руслових водозаборів для потреб населення і галузей промисловості, які працювали в регіоні.

Про поточні та очікувані характеристики гідрометеорологічної і водогосподарської обстановки осінньо-зимового періоду 2023-2024 років у суббасейні Сіверського Дінця доповіла Людмила Озерна, завідувач сектору гідропрогнозів Харківського регіонального центру з гідрометеорології.

Начальник відділу моніторингу вод та басейнової взаємодії Сіверсько-Донецького БУВР Ірина Сидоренко поінформувала учасників засідання про стан масивів поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця за результатами операційного, діагностичного та дослідницького моніторингу.

Зауважимо, що на сьогодні діяльність лабораторії моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького БУВР відновлена в повному обсязі. Відповідно до оперативно-військової ситуації моніторинг поверхневих вод суббасейну Сіверського Дінця здійснюється у 43 пунктах спостережень (59% від 73 пунктів, передбачених Програмою), з них 5 – у місцях розташування питних водозаборів.

Через відсутність доступу та залежно від безпекової ситуації моніторингові дослідження не здійснюються в Луганській області повністю, в Донецькій області у верхів’ях річок басейну Казенного Торця та Бахмутки, в Харківській області у транскордонних пунктах моніторингу на річках Сіверський Донець, Уди, Лопань, Харків, Вовча та Оскіл.

Також з метою з’ясування масштабу та наслідків забруднення вод внаслідок військових дій продовжується здійснення дослідницького моніторингу масивів поверхневих вод у Харківській області (згідно з програмою у 2023 році визначено 12 пунктів моніторингу).

З урахуванням пропозицій учасників водогосподарського комплексу, Міжвідомчою комісією було узгоджено оптимальні режими роботи водосховищ і водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця на осінньо-зимовий період 2023-2024 років для забезпечення потреб водокористувачів з урахуванням умов воєнного стану.

Примітка: *Тимчасово окупована територія — це територія, непідконтрольна органам влади України до 24 лютого 2022 року.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…