Міжвідомча комісія узгодила оптимальні режими роботи водосховищ та водогосподарських систем на весняний період

Чергове засідання міжвідомчої комісії при Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось напередодні Всесвітнього дня води 21 березня 2019 року.

Представники різних відомств і водогосподарських організацій Харківської, Донецької та Луганської областей зібрались, щоб узгодити оптимальні режими роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем в суббасейні Сіверського Дінця.

Щороку такі березневі засідання присвячені важливим питанням створення достатніх запасів води, необхідних для сталого функціонування складного водогосподарського комплексу у маловодний період року.

А те, що рік таки видасться маловодним, підтверджує і Харківський регіональний центр з гідрометеорології. Адже водопілля, як такого, цієї весни не спотерігалось внаслідок відсутності його основного чинника – снігозапасів, а значить нам слід «очікувати зменшення водних ресурсів та з великою обережністю ставитися до їх витрат».

Щоб вистачило усім водокористувачам – і комунальним міськводоканалам, і підприємствам, і сільгоспвиробникам – на всій протяжності Сіверського Дінця у всіх районах його басейну – і створюють запаси води у великих руслорегулюючих водосховищах комплексного призначення та узгоджують режими роботи всіх водогосподарських систем.

Як доповів присутнім начальник Сіверсько-Донецького БУВР і голова міжвідомчої комісії Сергій Трофанчук, виконання рішень попереднього засідання комісії у листопаді 2018 року забезпечило стале водопостачання користувачів на сході України та підтримання достатньої водності річок в меженний період року, незважаючи на нерівномірний розподіл опадів та підвищені температури.

Протягом осінньо-зимової межені 2018-2019 років в басейні Сіверського Дінця основні руслові водозабори Харківської, Донецької і Луганської областей працювали без збоїв і ризиків зниження рівнів води до критичних. Водокористувачі Донецької області були повністю забезпечені водою з Сіверського Дінця по системі каналу Сіверський Донець – Донбас та магістральних водоводів, в резервних водосховищах підтримувались необхідні запаси води.

З жовтня по грудень минулого року проведено водообмін у Краснопавлівському водосховищі: по системі каналу Дніпро-Донбас подано більше 100 млн. м3 води з Дніпра, що суттєво покращило показники жорсткості води, якою забезпечується питне водопостачання жителів міста Харків та Харківської області.

Завдяки узгодженим діям всіх учасників та дотримання встановлених режимів протягом осінньо-зимового періоду вдалось раціонально використати водні ресурси в основних руслорегулюючих водосховищах комплексного призначення та водосховищах-охолоджувачах енергетичної галузі.

Серед питань, які також було обговорено членами міжвідомчої комісії: загальні показники використання водних ресурсів та якісний стан поверхневих водних об’єктів у суббасейні Сіверського Дінця за 2018 рік і здійснення державного моніторингу в 2019 році.

За результатами весняного засідання міжвідомчої комісії узгоджені режими роботи водосховищ та водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця на весняний період 2019 року були затверджені Держводагентством.

завантажити

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…