Мінреінтеграції та USAID планують співпрацювати в рамках відновлення меліорації в Донецькій області

"Під головуванням заступника Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Вячеслава Шаповалова відбулась нарада з представниками USAID щодо партнерства в рамках проєкту “Економічна підтримка Східної України”. У нараді також взяли участь представники Донецької ОДА-ВЦА, та Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

Проєкт “Економічна підтримка Східної України” передбачає низку заходів для відновлення систем меліорації в Донецькій області, повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У ході розмови Вячеслав Шаповалов розповів, що Мінреінтеграції в рамках реалізації Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей підтримуватиме розвиток агропромислового комплексу, зрошувального землеробства та проєкти щодо будівництва комплексів гідротехнічних споруд.

Зрошувальні системи, що потребують відновлення, обстежені. Далі – слово за експертами

Зокрема, для цього було вивчено проблемні питання та перспективи розвитку зрошення в Донецькій області.

За результатами виявилося, зі 190 тис. га политих зрошуваних земель, які були у 90-х роках, на сьогодні експлуатується лише 4,5 тис. га (тобто менше 2,3 %). Із 149 км зрошувальної системи експлуатується лише 20 км (тобто 13 %). Із 41 станції зрошення – в роботі лише 6 (тобто 14%).

Факторами, які негативно впливають на зрошення є:

• зміна клімату (тривалі бездощові періоди, зниження рівня ґрунтових вод)

• велика розораність сільгоспугідь

• незадовільний технічний стан гідротехнічних споруд та обладнання.

“Наразі внаслідок збільшення вартості електроенергії, середня вартість послуг із забору води зросла вдвічі. І така тенденція збережеться в майбутньому. У зв’язку з цим виробники сільськогосподарської продукції перейшли на вирощування зернових культур, які при відсутності поливу дають мінімальний врожай, і не вирощують овочі взагалі. Проте, при використанні зрошення можна було б збирати з 1 га 450 центнерів овочів. А також збільшити врожайність зернових: пшениці – в 3 рази, кукурудзи та зерна – в 4 рази, ячменю – в 3,5 раза. Саме цей проєкт надасть потужний соціальний ефект. За умов сталого ведення землеробства на 50% зростають орендна плата за землю, а відповідно і доходи пайовиків. Створюються додаткові робочі місця з гідною заробітною платнею. Збільшуються податкові платежі та надходження до бюджетів всіх рівнів”, - зазначив Шаповалов.

Досягнення вказаних показників дозволило б забезпечити розвиток агрокластерів та агрологістичних центрів в Донецькій та Луганській областях (як територіях пріоритетного розвитку) та інших областях.

“Це сприятиме всеохоплюючому та сталому економічному зростанню, повній і продуктивній зайнятості населення в регіонах України, що відповідатиме Цілям сталого розвитку України на період до 2030 року, які затверджені Указом Президента України від 30 вересня 2019 року № 722”, - додав заступник міністра.

За результатами наради учасники домовились, що Донецька ОДА-ВЦА підготує інформацію про потенційних бенефіціарів системи меліорації - великих та середніх сільгоспвиробників, і надасть письмову відповідь щодо зацікавленості у відновленні меліоративних систем від них.

Ця інформація стане основою для прийняття рішення про підтримку проєкту відновлення меліорації з боку USAID.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…