Міндовкілля ініціювало обговорення екосистемних послуг в Україні

Сьогодні, 11 лютого, у форматі відеоконференції відбувся круглий стіл на тему «Шляхи розвитку державної політики щодо збереження та оцінки екосистемних послуг в Україні», ініційований Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

Участь у заході узяли фахівці екологічної сфери та установ природно-заповідного фонду, представники органів влади, зокрема департаментів екології обласних державних адміністрацій, науковці та громадські діячі. До онлайн-обговорення проєкту концепції державної політики у сфері екосистемних послуг в Україні долучились і фахівці водної сфери басейну Сіверського Дінця.

Темами для обговорення стали вітчизняні напрацювання у цій сфері, зокрема стосовно економічної оцінки (монетизації) екосистемних послуг, варіанти інвентаризації екосистемних послуг на регіональному і локальному рівнях, шляхи вирішення питання щодо врахування екосистемних послуг у програмах і планах, проєктах господарської діяльності, а також фахова думка учасників круглого столу щодо розвитку нормативно-правової, інституційної і технічної бази для розв’язання зазначених питань.

Ці питання важливо було обговорити з дотичними до екосистемних послуг фахівцями задля сталого розвитку в Україні лісового та водного господарства, управління водними ресурсами, адаптації до зміни клімату, забезпечення цивільного захисту, екологічної та національної безпеки.

Як підкреслив заступник Міністра Роман Шахматенко, вже зараз необхідно розпочати роботу з розробки нормативно-правових документів: «Ми хочемо зібрати пропозиції від усіх зацікавлених сторін та врахувати їх під час розробки концепції державної політики та проєкту закону, а також, за потреби, організувати консультації у робочих групах».

Презентації спікерів круглого столу можна завантажити на вебсайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України для подальшого обговорення і подання конструктивних пропозицій до 1 березня 2022 року.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…