Міндовкілля: Дії окупанта в Україні порушують міжнародне екологічне право, права людини, ядерну безпеку та глобальний мир

Про це світовій спільноті повідомив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Шахматенко під час Другої частини 5-ї сесії Асамблеї ООН з навколишнього середовища, зазначається на офіційному вебсайті Міндовкілля.

Внаслідок вторгнення, природна спадщина України зазнає значної шкоди:

  • чимало Рамсарських угідь в Україні пошкоджені окупантами через ведення на них бойових дій.
  • об’єкти Чорнобильської зони захоплені окупантами.
  • російські військові розгортають позиції в безпосередній близькості від найбільшої атомної електростанції Європи – Запорізької АЕС в Енергодарі.

Однак українські лісівники, водники, державні екологічні інспектори, працівники ПЗФ, підрозділи ДСНС України та місцева влада роблять усе, аби захистити довкілля України від наслідків дій окупанта.

Разом із державними інституціями довкіллєвої сфери та усією екоспільнотою працюємо на «фронті» захисту довкілля України від окупанта. Ми сильні духом і налаштовані рішуче, демонструємо усьому світу нашу національну єдність і у такий непростий час продовжуємо захищати Україну.

Також на вебсайті Міндовкілля повідомляється, що для повної компенсації шкоди, нанесеної довкіллю України окупантами, фіксуються збитки для екосистем від пошкодження інфраструктури. Маємо чітко та якісно підготувати матеріали до Міжнародного суду ООН, аби агресор відповів за все. Продовжуємо обраховувати збитки.

Просимо всю українську екоспільноту допомогти нам у цій справі та посилено комунікувати з міжнародними партнерами, аби викинути агресора з усіх міжнародних угод у сфері захисту довкілля. Це вкрай важливо сьогодні для України і для усього світу!

Докладніше про це - на офіційному вебсайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Ми разом! Ми сильні! Україна переможе!

Примітка: 28 лютого в м. Найробі (Республіка Кенія) розпочала свою роботу друга частина 5-ї сесії Асамблеї ООН з навколишнього середовища. Ця сесія є ювілейною і буде відзначати 50-ту річницю із дня заснування Програми ООН з навколишнього середовища.

1 березня делегація України узяла участь у діалозі високого рівня, що проходив під гаслом «Посилення зусиль заради природи для досягнення Цілей сталого розвитку», і зробила доповідь щодо екологічної шкоди, яку вже завдала Україні агресія з боку Російської Федерації, і закликала світову спільноту до об’єднання зусиль для протистояння і запобігання цим загрозам.

Нагадаємо, що Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) є основним органом ООН у сфері охорони навколишнього середовища, який покликаний забезпечувати керівництво та сприяти співробітництву в інтересах навколишнього середовища шляхом стимулювання діяльності, інформування та надання допомоги з метою покращення якості життя. ЮНЕП визначає політику та координує діяльність з питань навколишнього середовища та відповідає за природоохоронний компонент сталого розвитку.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…