«Ми – за чисте довкілля!» або ще раз про наші зусилля з формування ЕКО-свідомості дітей та молоді

12 червня 2019 року в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів успішно завершилась низка просвітницько-виховних заходів, присвячених Всесвітньому дню охорони навколишнього середовища.

7 екологічних заходів протягом двох тижнів – і у нас з’явилось понад 150 нових друзів Сіверського Дінця та юних охоронців природи. Це учні Слов’янських загальноосвітніх шкіл № 5 та № 15, що й під час літніх канікул у пришкільному таборі цікавились темами екології. Відчувалось, що малеча не вперше чує про бережливе ставлення до води та водних об’єктів, за що особлива вдячність нашим освітянам! Про небайдужість до природи свідчить і щира стурбованість дітей такою значною кількістю сміття по берегах водойм, яке пильне дитяче око бачить чи не усюди…

Фахівці басейнового управління розказали та показали школярам шкідливий вплив пластику та фосфатів на водні ресурси планети і закликали підтримати ініціативу Держводагентства зі збору пластику HDPE 2,02 для вторинної переробки, а також запросили до участі у творчому конкурсу «Сіверський Донець – очима молоді», що у 2019 році проходить під гаслом: «Зробимо нашу річку чистою від пластику та фосфатів!»

І, звісно ж, продемонстрували цікаві експрес-дослідження води і захоплюючі хімічні перетворення, аби зацікавити школярів наукою і заохотити до старанного навчання. Для дітей старшого віку було організовано екскурсії до басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів, де кожен з них власноруч мав можливість зробити експрес-дослідження води та на власні очі побачити прилади й обладнання для дослідження води і ґрунтів.

Побували в басейновій лабораторії і студенти-екологи Слов’янського хіміко-механічного технікуму, спочатку на екскурсії, а потім і на практиці. Саме вони на чолі з викладачем прикладної екології Валентиною Камнєвою за сприяння директора технікуму Олексія Котлярова організували акцію «Ми – за чисте довкілля» з прибирання лівого берегу Сіверського Дінця у Святогірську.

До молоді з радістю долучились і члени громадської організації «Сіверський Донець – відродження» та Сіверсько-Донецького БУВР, які вже не вперше проводять тут ЕКО-толоки «Чистий берег Дінця». На жаль, сміття знов з’являється на щойно прибраних ділянках прибережної захисної смуги водного об’єкту завдяки «високій» еко-культурі відпочивальників, хоча і у значно менших масштабах.

Але крапля за краплею і вода камінь точить, тож і ми усі разом крок за кроком наближаємо той час, коли наше довкілля стане чистим, а кожна людина турбуватиметься про природу.

Одним словом, спілкування з юним поколінням надихає і сповнює віри у завтрашній день, в якому житимуть такі ЕКО-свідомі жителі нашої планети, до виховання яких і ми трішечки долучились!

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…