Лабораторію Сіверсько-Донецького БУВР відвідали представники Мінреінтеграції

14 травня у Слов’янську на базі Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів відбулась нарада Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. На запрошення керівництва басейнового управління її учасники відвідали оновлену лабораторію моніторингу вод Східного регіону.

Проблеми зрошення в зоні ризикованого землеробства обговорювались на нараді Мінреінтеграції в Сіверсько-Донецькому БУВР

Це один із чотирьох модернізованих лабораторних центрів системи Держводагентства, що забезпечує виконання державного моніторингу поверхневих вод за стандартами ЄС на сході нашої держави.

У стислі терміни було виконано капітальний ремонт приміщень лабораторії за кошти Державного фонду розвитку водного господарства з метою створення належних умов для розміщення та експлуатації нового лабораторного обладнання.

Вагомий внесок в оснащення лабораторії моніторингу вод Східного регіону було здійснено Донецькою обласною державною адміністрацією: згідно з «Програмою економічного та соціального розвитку Донецької області на 2019 рік» за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища придбано основне і допоміжне лабораторне обладнання, лабораторні меблі та оргтехніка – на суму майже 14 млн.грн. Серед них – газовий хроматомас-спектрометр GCMS-TQ8050NX Shimadzu, оптико-емісійний спектрометр Avio200 PerkinElmer, система твердофазової екстракції, титратор та ін.

В рамках Меморандуму про взаєморозуміння між Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Держводагентством для лабораторії Сіверсько-Донецького БУВР придбано рідинний хроматограф LC-2030C 3D Shimadzu, аквадистилятор MICROmed DE-5, кондуктометр-солемір S230 Metler Toledo.

А в рамках проєктів Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Визначення шкоди, завданої довкіллю на сході України» (2019) та «Зміцнення спроможності для моніторингу та управління водними ресурсами на сході України» (2020) було не лише отримано необхідне лабораторне обладнання (спектрофотометр UA1800 Shimadzu, рН-метр/іономір SevenCompact S220 Metler Toledo та ін.), а й організовано п’ятиденний практичний тренінг на приладовій базі Сіверсько-Донецького БУВР для фахівців лабораторій Держводагентства з метою обміну досвідом, уніфікації підходів вимірювання та налагодження практичної співпраці у застосуванні методів газової хроматографії.

Отримання та освоєння сучасного лабораторного обладнання дозволило збільшити перелік показників для виконання вимірювань забруднюючих речовин з числа пріоритетних та специфічних для басейну з метою визначення хімічного стану масивів поверхневих вод.

Лабораторія моніторингу вод Східного регіону

А відтак лабораторія моніторингу вод Східного регіону має більш потужні функціональні можливості для дослідження українських водойм за новими європейськими стандартами та моніторингу реальних загроз і потенційних ризиків у сфері екологічної безпеки вод на сході України.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…