Лабораторія моніторингу вод Східного регіону очима ЕКОактивної молоді

З нагоди Всесвітнього дня моніторингу води (18 вересня) та 15-річчя Дня Сіверського Дінця (21 вересня) свої можливості презентувала лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверського-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

17 вересня під час ЕКОфестивалю в рамках масштабного ЕКОівенту у форматі 3D всі охочі мали нагоду дізнатись про якість води у річках басейну Сіверського Дінця за даними державного та регіонального моніторингу поверхневих вод, що виконується фахівцями лабораторії. А також подати заявку на екскурсію, аби наочно побачити один із базових лабораторних центрів Держводагентства на сході України. Цією можливістю радо скористались учасники ЕКОтолоки «ЧистоТАК!» до Міжнародного дня чистих берегів, що також проходила в рамках ЕКОівенту.

ЕКОівент 3D: День чистих берегів, День моніторингу води, День Сіверського Дінця

Тож 21 вересня до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завітали активісти ЕКОспільноти Слов’янського педагогічного ліцею на чолі з директором Оксаною Бабенко. А 22 вересня лабораторія моніторингу вод Східного регіону відкрила двері майбутнім екологам – студентам Слов’янського хіміко-механічного технікуму І і IV курсу разом з викладачем прикладної екології Валентиною Камнєвою.

Якщо ліцеїстам і студентам-першокурсникам було цікаво усе, що демонстрували й розказували їм фахівці-хіміки, то випускники вже цілеспрямовано цікавились новітнім лабораторним обладнанням, яке значно розширило функціональні можливості лабораторії і дозволило виконувати моніторингові дослідження за збільшеним переліком показників та розширеною мережею спостережень. Як раз на часі студенти IV курсу вивчають на заняттях з екології ці лабораторні прилади, і ось така чудова нагода побачити їх на власні очі та ще й у дії, під час виконання досліджень, і розпитати фахівців лабораторії про особливості їх роботи, методики, результати.

ЕКОактивній молоді та їх наставникам розповіли, що модернізація басейнової лабораторії в лабораторію моніторингу вод Східного регіону відбулась у рамках процесів євроінтеграції та впровадження європейських стандартів моніторингу в Україні. Значну підтримку в цьому Сіверсько-Донецьке БУВР отримало від Державного агентства водних ресурсів України, Донецької обласної державної адміністрації, а також у рамках реалізації проєктів Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Таким чином утворена ефективна платформа дослідження українських річок за новими європейськими стандартами та моніторингу реальних загроз і потенційних ризиків у сфері екологічної безпеки вод на сході України.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…