Координатор проєктів ОБСЄ та Держводагентство провели регіональні обговорення у рамках підготовки ПУРБ Дону

Минулого тижня 7-10 вересня 2021 року всі заінтересовані сторони мали можливість долучитись до регіональних обговорень головних водно-екологічних проблем басейну Дону та пропозицій заходів для їх вирішення.

Обговорення проводились у рамках спільної проєктної діяльності Координатора проєктів ОБСЄ та Держводагентства, повідомляє Державне агентство водних ресурсів України

Регіональні обговорення проведено у містах Харків, Сєвєродонецьк та Слов'янськ із залученням представників місцевих органів влади, представників обласних державних та військово-цивільних адміністрацій, територіальних громад, водокористувачів та громадянського суспільства.

Головні забруднювачі річок - водоканали: у Слов'янську повідомили, як вирішуватимуть проблему

Дані заходи проведено відповідно до плану-графіка процесу розроблення плану управління районом басейну річки Дон.

Учасникам обговорень представлено головні водно-екологічні проблеми РБР Дону:

- органічне та біогенне забруднення поверхневих вод внаслідок скидів стічних вод;

- забруднення поверхневих вод небезпечними речовинами та ризики аварійних забруднень;

- проблеми, пов’язані з гідроморфологічними змінами;

- забруднення та виснаження підземних вод.

Додатково було представлено проблеми внаслідок змін клімату, засмічення водних об'єктів, біологічного забруднення (поширення інвазійних видів), посух, повеней та збройного конфлікту.

У ході обговорень також акцентували на проблемах виникнення пожеж та екологічних ризиках, пов’язаних з ними.

Для вирішення цих проблем експерти ОБСЄ напрацювали пропозиції заходів (довгий та короткий список) та представили їх учасникам обговорень.

Зокрема було запропоновано:

- 67 заходів щодо зменшення забруднення органічними речовинами, що надходять зі стічними водами ЖКГ;

- 161 захід щодо зменшення забруднення біогенними речовинами;

- 128 заходів щодо зменшення забруднення небезпечними речовинами.

Основними серед них є модернізація очисних споруд комунальними підприємствами: КП «Харківводоканал», КП «Чугуїввода», ЛКСП «Лисичанськводоканал», КП «Попаснянський районний водоканал», КП «Компанія «Вода Донбасу» тощо.

Регіональні обговорення проводились з метою формування механізму підготовки реалістичних програм заходів, спрямованих на досягнення доброго екологічного стану вод.

Розпорядники коштів всіх рівнів мають бути залучені до процесу підготовки планів управління річковими басейнами та враховувати головні водно-екологічні проблеми при бюджетному плануванні.

Поділитися:
Дружня зустріч з громадськими ЕКОактивістами
16.04.2024 13:11
15 квітня до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завітали громадські ЕКОактивісти – менеджерка Представництва Austausch e.v. в Україні – Центру громадянського суспільства …
Роль стратегічної екологічної оцінки в повоєнному відновленні України
11.04.2024 16:00
11 квітня в режимі онлайн відбувся інформаційно-освітній вебінар щодо ролі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) у повоєнному відновленні України. До віртуальної зустрічі долучились начальник і…
Управління охороною праці у водогосподарській галузі: нові ризики в умовах воєнного часу
10.04.2024 18:58
10 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР, а також начальники відділів, служб та експлуатаційних дільниць управління долучились до участі у навчальному вебінарі «Управління охороною праці у…