Конференція ООН зі сталого управління водними ресурсами ухвалила Програму дій для протидії глобальній водній кризі

З 22 по 24 березня у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку пройшла наймасштабніша Конференція за 50 років – «Вода для сталого розвитку», що об’єднала понад 10 000 учасників з усього світу, повідомляється на вебсайті Держводагентства. Адже вирішення глобальних проблем бідності, голоду та здоров’я неможливе за умов водної кризи.

Головним її досягненням стало ухвалення Водної програми дій, у рамках якої уряди країн світу, бізнес і громадськість оголосили про понад 700 проєктів з бюджетами у десятки мільярдів доларів, які спрямуються на перехід від світової водної кризи до сталого управління водними ресурсами.

У складі української делегації участь у Водній Конференції ООН взяв Голова Державного агентства водних ресурсів України Олексій Кузьменков. Разом із Постійним представником України при ООН Сергієм Кислицею делегація працювала над привернення увагу світової спільноти до злочинів росії проти довкілля в цілому і водних ресурсів зокрема.

Держави-члени ООН 5 років тому взяли зобов'язання зосередитися на воді для просування сталого розвитку та мобілізації дій для досягнення Порядку денного до 2030 року.

Проте, з 2014 року водну безпеку України порушено. Тимчасова окупація росією Криму та частини східних територій України спричинила загострення проблем доступу до водних ресурсів.

Порушуючи міжнародні конвенції, росія використовує воду як зброю проти України. Річки, озера, водосховища та моря стали полем бою та страждають від ракетних атак та обстрілів.

Моніторинг якості води вже фіксує появу небезпечних і отруйних речовин та забруднення нафтопродуктами, наслідки якого будуть відчутні ще тривалий період не лише в Україні, а й далеко за її межами.

В умовах війни Україна прийняла першу Водну стратегію України до 2050 року та оновила Національні показники Протоколу про Воду та здоров’я. Синергія України та країн цивілізованого світу і спільні дії у транскордонних річкових басейнах посилюють стійкість для подальшого сталого розвитку.

Беззаперечна позиція України – ніхто не має бути позбавлений базових прав людини – на доступну питну воду та життя.

Члени української делегації провели низку двосторонніх зустрічей з представниками Державного департаменту США та ЄЕК ООН, Секретаріату ОБСЄ, делегацією Республіки Польща, Міністрами з питань захисту довкілля Німеччини, Великобританії, Франції, Італії, Португалії, Словаччини, Словенії, ОАЕ та Молдови.

Серед ключових домовленостей:

  • Посилення співпраці з ЄЕК ООН щодо реалізації проєктів, спрямованих на зміцнення співпраці та покращення управління транскордонними річковими басейнами, Дністра та Західного Бугу.
  • Допомога Державного департаменту США в імплементації законодавства про екосистемні послуги;
  • Співпраця з Міністерством у справах заморських територій, Співдружності, енергетики, клімату та навколишнього середовища Великої Британії у сфері сталого управління водними ресурсами;
  • Підтримка Міністерства навколишнього середовища та кліматичних дій Португальської Республіки у сфері сталого управління водними ресурсами, діджиталізації дозвільних процедур в екологічній сфері тощо;
  • Продовження діалогу та співпраці з Міністерством навколишнього середовища Молдови для створення у рамках ICPDR робочої групи з питань управління басейнами річок Пруту, Сірету та дельти Дунаю;
  • Підготовка спільно з Міністерством з питань зміни клімату та навколишнього середовища ОАЕ участі України у Конференції ООН зі зміни клімату СОР28, яка відбудеться в Дубаї (ОАЕ).
Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…