Інтерв’ю для програми «Weltzeit» німецького радіо «Deutschlandfunk Kultur»

Інтерв’ю для програми «Weltzeit» німецького радіо «Deutschlandfunk Kultur»

Журналістка німецького радіо «Deutschlandfunk Kultur» Ребекка Барт, перебуваючи на Донеччині, завітала до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів і зустрілась з керівництвом та профільними фахівцями.

Для слухачів програми «Weltzeit» («Світовий час») Ребекка готує матеріали про життя людей на Донбасі, зокрема у населених пунктах поблизу зони зіткнення. Радіомедійниця звернулась до фахівців водної сфери за інформацією про якість води у природних водних об’єктах в басейні Сіверського Дінця.

Представницю європейського ЗМІ спочатку запросили на екскурсію до одного з чотирьох базових лабораторних центрів у системі Держводагентства – лабораторію моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького БУВР. Начальник лабораторії Олена Лоткова та провідні хіміки продемонстрували сучасні високочутливі лабораторні прилади, за допомогою яких виконуються вимірювання по 74 показниках (в т.ч. фізико-хімічних, пріоритетних та басейнових специфічних речовинах) у 131 пункті моніторингу щомісячно.

Потім вичерпні відповіді на журналістські питання про водопостачання регіону, якісний стан поверхневих водних об’єктів за даними державного моніторингу та впливи на якість води у місцях поверхневих питних водозаборів надали заступник начальника управління Світлана Барабаш і начальник відділу моніторингу вод та басейнової взаємодії Ірина Сидоренко. Озвучуючи ризики, пов’язані з військовим конфліктом, фахівці водної сфери посилались на дані досліджень у рамках проєктів Координатора проектів ОБСЄ в Україні, опубліковані в офіційних звітах на вебпорталі ОБСЄ.

Разом з тим, було відзначено, що, окрім виконання державного моніторингу, в Донецькій області здійснюються щоденні спостереження за станом якості поверхневих вод. Автоматизована система моніторингу довкілля, як результат дієвої співпраці департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації та Сіверсько-Донецького БУВР, працює в режимі дослідної експлуатації. Показники якості води на питних водозаборах з р. Сіверський Донець і на тих водотоках, що межують з тимчасово окупованою територією, відстежуються цілодобово на 8 автоматизованих постах контролю та є у відкритому доступі.

Підсумовуючи сказане, начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук закцентував увагу співрозмовниці на впровадженні європейських підходів до державного моніторингу поверхневих вод відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви ЄС. Саме в басейні Сіверського Дінця уперше серед річкових басейнів України було розпочато виконання діагностичного моніторингу за новим законодавством та європейськими вимогами. Керівник управління також наголосив на суттєвій європейській підтримці процесу розроблення Плану управління річковим басейном Дону для досягнення доброго екологічного стану вод в рамках проєктів Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Для більш докладного ознайомлення з аналізом водно-екологічних проблем басейну Сіверського Дінця та програми заходів задля їх вирішення радіомедійниці подарували найновіше видання Організації з безпеки та співробітництва в Європі «Сіверський Донець – АРТЕРІЯ СХОДУ УКРАЇНИ» (англійською мовою). Публікація була підготовлена за активної участі фахівців Сіверсько-Донецького БУВР в межах проєкту «Підтримка планування управління водними ресурсами на сході України», що впроваджувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні у партнерстві з Державним агентством водних ресурсів України. З електронною версією видання можна ознайомитися у розділі «Публікації» на вебсайті басейнового управління.

Звісно, що всю надану в ході інтерв’ю інформацію навряд чи вдасться втиснути у 15-ти хвилинний формат радіопрограми «Weltzeit», втім Ребекка Барт запевнила, що надзвичайно задоволена результатами зустрічі та щиро вдячна за змістовну бесіду керівництву й фахівцям Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

Примітка: «Deutschlandfunk Kultur» – німецька загальнонаціональна суспільна культурно-просвітницька радіостанція, входить до «Deutschlandradio». Вебсайт: https://www.deutschlandfunkkultur.de/. Сторінка радіопрограми «Weltzeit» («Світовий час»): https://www.deutschlandfunkkultur.de/weltzeit-100.html.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…