Ігор Гопчак: Усі плани управління річковими басейнами мають бути підготовлені максимально якісно

5 вересня в Держводагентстві стартував дводенний тренінг щодо підготовки кінцевих версій проєктів планів управління річковими басейнами. У заході беруть участь фахівці басейнових управлінь водних ресурсів та регіональних офісів водних ресурсів, а також представники Міндовкілля, ДСНС, Держгеонадр та експерти Програми EU4 Environment: Water and Data, зазначається на вебсайті відомства.

Заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак у вступному слові підкреслив, що усі плани управління річковими басейнами мають бути підготовлені максимально якісно. Адже це одне із зобов’язань України в частині імплементації вимог європейських водних директив.

«Саме економічно-ефективна програма заходів і є ключовим інструментом вирішення головних водно-екологічних проблем річкового басейну та досягнення «доброго» стану вод», – наголосив Ігор Гопчак.

Представник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Віталій Жук зазначив, що, попри воєнний стан, робота над підготовкою ПУРБ активно триває. Зокрема Міндовкілля також надало свої пропозиції до програм заходів планів управління в частині заходів в межах об’єктів Смарагдової мережі та природно-заповідного фонду.

В межах тренінгу заплановано обговорення розділів ПУРБ, що потребують оновлення, зокрема в частині загальної характеристики поверхневих та підземних вод, основних антропогенних впливів на кількісний та якісний стан поверхневих та підземних вод, зон, які підлягають охороні тощо.

Окрім того, учасники розглянуть питання картування системи моніторингу, результатів програм моніторингу, що виконуються для поверхневих та підземних вод і зон (територій), що підлягають охороні, визначення переліку екологічних цілей та строків їх досягнення.

Відтак фахівці розглянуть актуальні оновлення програм заходів ПУРБ, зокрема в частині підземних вод, та детально обговорять питання аналізу економічної ефективності програм заходів.

Другий день інтенсиву буде присвячений питанням інтеграції планів управління річковими басейнами у міжсекторальні програмні документи, ролі басейнових рад у процесі схвалення проєктів ПУРБ, стратегічної екологічної оцінки та процедурі громадського обговорення проєктів ПУРБ.

Протягом двох днів учасники матимуть змогу докладно обговорити усі практичні питання, що виникають при підготовці програми заходів ПУРБ, та обмінятись думками й ідеями щодо подальшої роботи.

Джерело інформації і світлин: вебсайт Держводагентства

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…