Фахівці Сіверсько-Донецького БУВР пройшли навчання-тренінг з підвищення стійкості до ризику катастроф на сході України

Провідні фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів спільно з представниками адміністрації села Покровське Маріупольського району, місцевих організацій та підприємств пройшли навчання-тренінг з підвищення стійкості до ризику катастроф на сході України, що проводила 8-9 грудня Маріупольська міська організація Товариства Червоного Хреста України.

Протягом дводенного тренінгу вдалося визначити основні напрямки ризиків на території громади, наявні економічні, технічні та соціальні ресурси і можливості їх використання в тій чи іншій ситуації, шляхи інформування населення у разі загрози, фактори зниження негативних наслідків, шляхи та ресурси для евакуації населення та працівників підприємств з території, що піддається ймовірній загрозі.

Учасники тренінгу спільно побудували таблиці з визначенням ступеню тих чи інших загроз. Так, найбільшими загрозами для території села Покровське було визначено збройний конфлікт на сході України, природні пожежі та руйнування ємностей з хлором, що застосовується для знезараження стічних вод міста Маріуполь. Останній фактор ризику є «Чорним лебедем»* , і саме на цьому прикладі учасники тренінгу відпрацьовували взаємодію з ДСНС України, швидкою допомогою та службами міста Маріуполь, провели розрахунки зони ураження із врахуванням природних умов та рози вітрів, вчилися надавати першу медичну допомогу при ураженні хлором, а також психологічну допомогу постраждалим.

За результатами тренінгу було сформовано карти ризиків та стратегічних об’єктів, які разом із таблицями ступенів загроз можуть бути використані у подальшій роботі.

Тренінг вийшов надзвичайно продуктивним, об’єднавши в собі не тільки лекційну подачу матеріалу, а й багато практичних завдань на закріплення отриманих знань і набуття корисних навичок. А спілкування з жителями місцевої громади й представниками дотичних організацій дало змогу відпрацювати схеми оперативної та ефективної взаємодії у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Примітка: *«Чорний лебідь» – теорія, що розглядає важкопрогнозовані та рідкісні події, які мають значні наслідки; автор теорії – Нассім Ніколас Талеб.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…