Європейськими кроками – до досягнення доброго стану вод!

Впровадження європейських стандартів з управління водними ресурсами в басейні Сіверського Дінця стало однією з тем, що обговорювались на засіданні колегії управління екології та природних ресурсів Луганської облдержадміністрації 18 квітня 2019 року в Сєвєродонецьку. Цю тему у своїй доповіді висвітлив начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергій Трофанчук.

Він презентував учасникам засідання – керівникам організацій-суб’єктів регіональної системи моніторингу довкілля та представникам промислових підприємств Луганщини – перші важливі кроки з розробки Плану управління річковим басейном як ключового документу задля досягнення доброго стану вод. А також акцентував увагу присутніх на необхідності дієвої взаємодії в рамках утвореної басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону і відкритості для пропозицій до Плану по Луганській області.

Сергій Трофанчук зазначив, що до «Регіональної цільової програми моніторингу довкілля Луганської області на період до 2022 року» за пропозиціями Сіверсько-Донецького БУВР було включено заходи з встановлення двох автоматизованих постів контролю на ділянках річки Сіверський Донець в Луганській області. Перший з них планується розташувати в межах смт. Білогорівка – з метою попередження ризиків питного водопостачання Луганської області. Другий – в м. Лисичанськ – для контролю у замикаючому створі підконтрольної території по руслу р. Сіверський Донець. І зауважив, що басейнове управління підтримує здійснення цих заходів як першочергових для створення єдиної системи отримання оперативних даних щодо кількісного та якісного стану водних об’єктів у басейні Сіверського Дінця, навівши позитивний досвід Донецької області.

Так, на Донеччині протягом 2018 року було встановлено два автоматизовані пости контролю по руслу р. Сіверський Донець – вище та в місці питного водозабору в канал «Сіверський Донець – Донбас» з метою контролю та попередження ризиків питного водопостачання населення Донецької області за рахунок впливу діяльності на території Харківської області. Дані моніторингу наразі доступні для перегляду в режимі онлайн на сайті Департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації (перейти на сайт).

Подібний системний підхід до раціонального водокористування задля досягнення стратегічних екологічних цілей сталого розвитку саме й передбачений Планом управління річковим басейном, який має бути розроблений до 2024 року у відповідності до Водної Рамкової Директиви Європейського Союзу.

Докладніше про засідання колегії – на сайті Управління екології та природних ресурсів Луганської облдержадміністрації (перейти на сайт).

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…