EU4Environment для країн Східного партнерства: водооблік за стандартами ЄС

Європейський облік використання води в Україні: наявні досягнення та перспективи розвитку - саме цим питанням був присвячений онлайн-семінар з вивчення системи еколого-економічного обліку води в ЄС в рамках програми EU4Environment: Water resources and Environmental data», повідомляє Державне агентство водних ресурсів України.

Зокрема експерти проєкту «EU4Environment для країн Східного партнерства: Управління водними ресурсами та екологічні дані» презентували українським водникам концепцію системи обліку використання води за стандартами Європейського Союзу. Учасниками онлайн-семінару стали і фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, які безпосередньо здійснюють ведення державного обліку водокористування,

Спікери представили регіональну багаторічну програму співпраці, спрямовану на впровадження в Україні концепції обліку водних ресурсів з посиланням на Систему економічного обліку води (SEEA-Water). Доповідь фахівців була зосереджена навколо конкретних цілей програми, перспектив водообліку за стандартами нормативно-правової бази ЄС, розподілу за видами економічної діяльності, основних складових водообліку тощо. Щодо останнього було наголошено, що це доволі складна система, оскільки кожна країна має свої особливості розподілу та використання водних ресурсів.

У другій частині зустрічі учасники семінару у форматі відкритої дискусії обговорили питання особливостей обліку використання води в Україні та відповідності національної системи водообліку євростандартам. Українські фахівці згадали також про нещодавно заповнену анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в Європейському Союзі, один з розділів якої якраз і був присвячений статистиці обліку водних ресурсів.

Марія Шпанчик, начальниця відділу моніторингу поверхневих вод та меліорованих земель Держводагентства, поцікавилася досвідом європейських колег щодо критеріїв для водокористувачів, а також процесом автоматизації системи водообліку в країнах ЄС. Крім того, представниця Агентства торкнулася питання наявності практичних інструментів щодо обмежень за видами економічної діяльності за умови дефіциту води.

Наостанок учасники зустрічі домовилися проаналізувати наявну інформацію в частині обліку води згідно із законодавством України та визначити, на яких саме аспектах варто детальніше зосередити подальшу співпрацю з метою досягнення найкращого практичного результату.

Довідково:

Програма «ЄС для довкілля: управління водними ресурсами та екологічні дані» спрямована на покращення добробуту людей у східних країнах-партнерах ЄС та забезпечення трансформації «зеленої» економіки країн відповідно до Європейської «Зеленої Угоди» та Цілей Сталого Розвитку. Діяльність Програми буде згрупована навколо двох конкретних цілей:

  • підтримка більш сталого використання прісних водних ресурсів за допомогою вдосконалення водної політики та практики та сприяння зменшенню негативного впливу людської діяльності на якість води та екосистеми;

  • розширення та покращення використання надійної екологічної статистики країнами-партнерами та забезпечення більшої доступності даних, що стосуються політики, для осіб, які приймають рішення, та громадян.

Підтримання та використання існуючих систем обліку води та пропозиції зі створення нових в Україні – одне з основних завдань вищевказаної Програми.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…