ЕКОпросвіта заради сталого розвитку: розпочато цикл навчальних семінарів

20 жовтня у м.Слов’янськ в конференц-залі Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів відбувся перший із циклу навчальних семінарів для освітян, працівників комунальних підприємств, управлінців органів місцевого самоврядування з питань охорони довкілля та сталого розвитку.

Низку семінарів організовано ТОВ «ЕКО ІНВЕСТ ГРУП» в рамках Міжвідомчої регіональної програми «Екологічна просвіта та інформування для сталого розвитку Донеччини 2020-2025 роки», яка реалізовується департаментом освіти і науки спільно з департаментом екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації.

Очно до заходу долучилися ті учасники, які мали сертифікат про вакцинацію. А формат онлайн-конференції дозволив розширити перелік доповідачів спікерами з Хмельниччини, Рівненщини та Київщини. Учасники з інших областей схвально оцінили масштаби й системність реалізації Міжвідомчої регіональної програми «Екологічна просвіта та інформування сталого розвитку Донеччини 2020-2025 роки», представлену її координатором Оленою Барабановою.

Ґрунтовною інформацією про основні засади інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом та процес розроблення Плану управління річковим басейном Дону поділилась зі слухачами курсу заступник начальника відділу моніторингу вод та басейнової взаємодії Сіверсько-Донецького БУВР Наталія Білоцерківська.

Тему водних ресурсів продовжила колега з Рівненщини, професор Національного університету водного господарства та природокористування Алла Прищепа, яка на прикладі річки Устя окреслила проблематику малих річок та зміну їх стану в зоні впливу урбосистем. Стосовно антропогенного впливу на водні об’єкти акцентувала увагу і заступник голови ГО «Сіверський Донець – відродження» Юлія Киркач, наголошуючи на необхідності спільних зусиль у напрямі еколого-просвітницької роботи з населенням, перш за все, юним поколінням. Приклади такої синергії дій з питань ЕКОпросвіти молоді навела у своєму виступі начальник відділу екології та природних ресурсів Слов’янської міської ВЦА Ольга Кудріна.

Шляхи впровадження ідей сталого розвитку на прикладах інтегрованого навчання у закладах освіти регіону окреслили директор Миколаївського ЗЗСО № 2 Лілія Куліш та директор Краматорського НВК № 32 Наталія Тесленко. Учасники обмінялися думками щодо розширення можливостей залучення молоді до різних ЕКОпросвітницьких заходів, які популяризують цілі сталого розвитку, адже саме юне покоління формує свідомість майбутнього.

Значну частину семінару було присвячено проблемним питанням проходження процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) та впровадження стратегічної екологічної оцінки (СЕО) на прикладі різних регіонів України, наведені шляхи їх розв’язання.

У планах організаторів заходу – проведення подібних семінарів у різних населених пунктах Донецької області. Заходи проводяться з метою поширення екологічної інформації, методичних рекомендацій і матеріалів природоохоронної тематики задля впровадження в освітню та господарську сфери принципів сталого розвитку та охорони довкілля.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…