ЕКО-фестиваль «ЧистоFEST» на березі Сіверського Дінця

Розмова на серйозні теми – у захоплюючій формі ігор та розваг, змагань і майстер-класів… Таким став ЕКО-фестиваль «ЧистоFEST» в селі Маяки на березі Сіверського Дінця 10 серпня 2019 року. Його ключова тема – збереження чистоти довкілля, а надважливе завдання – формування екологічної свідомості юних жителів Придінців’я.

Це фінальний захід ЕКО-клубу «ЧистоТАК» учнів Маяківської загальноосвітньої школи в рамках проекту, що став переможцем у конкурсі малих грантів ЮНІСЕФ «Молода енергія громад» ІІІ етапу «Не полишаючи нікого осторонь», повністю присвяченого проблемам екології водних ресурсів. Він був реалізований під егідою Слов’янського культурного центру «Задзеркалля» за підтримки Уряду Німеччини.

ЕКО-фестиваль «ЧистоFEST» було відкрито літературно-музичною композицією «Зробимо Україну чистою разом!» поряд з аналогічним стендом на березі Сіверського Дінця. Члени ЕКО-клубу в однакових футболках з написом «Я люблю Маяки» красномовно довели, чому і як потрібно дбати про чистоту довкілля та водних ресурсів нашої улюбленої річки.

Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів та громадська організація «Сіверський Донець – відродження» схвально відгукнулись на таку екологічну активність молоді села Маяки і також долучились до участі в ЕКО-фестивалі «ЧистоFEST».

Ми не тільки відзначили громадські ініціативи ЕКО-клубу «ЧистоТАК» і куратора проекту – директора Маяківської ЗОШ Алли Драннікової, а й для облаштування однієї з локацій надали еко-баки, придбані в ході участі в подібному грантовому проекті ЮНІСЕФ майже рік тому. Адже для нас також важливо сприяти громадській активності і соціальній згуртованості молоді задля збереження природи та підвищення ЕКО-свідомості людей.

Учасником енергійного флешмобу під ритмічну музику міг стати кожен, навіть наймолодший гість свята. А порожні пластикові пляшки в руках – не лише для виконання танцювальних рухів, а й для засвоєння правильного поводження з таким сміттям.

На одній із локацій діти випробовували себе на знання різновидів сміття та їх правильного сортування аж на 8 категорій, на іншій – зустрічали учасників плоггінгу, популярного в Європі виду фізичної активності, поєднаної із турботою про довкілля. Усього за кілька хвилин пробіжки понад берегом Сіверського Дінця зі сміттєвим пакетом у руках юним любителям природи вдалось доверху наповнити сміттям наші ЕКО-баки.

Серед інших цікавостей – естафета «Водоноси», гра «Рибалка», майстер-класи «Вправний турист» і «Trash-ART», аква-грим «Чарівний світ природи» та ін.

За участь у кожній із локацій учасники ЕКО-фестивалю отримували фішки, а найактивніші з них у підсумку були винагороджені призами.

Всі ж разом дістали море задоволення і нові екологічні знання, якими можна ділитись з батьками і друзями, разом дбаючи про природу і наш Сіверський Донець.

Навзаєм учасників ЕКО-клубу «ЧистоТАК» і всіх присутніх на святі ми запросили на наше свято – День Сіверського Дінця, що відбудеться у Слов’янську 21 вересня.

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…