Доступ до безпечної питної води: стратегії та дії

21 лютого керівництво та фахівці Сіверсько-Донецького БУВР у форматі відеоконференції провели онлайн-зустріч з представниками чеської недержавної організації «Людина в біді».

Темою обговорення стала можлива участь Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів в онлайн-заході «Безпечна вода для населення, постраждалого від конфлікту на Донбасі: доступ і якість, планування та координація» в рамках Міжнародної конференції щодо гуманітарної ситуації в Україні.

Конференцію планується провести у квітні 2022 року Консорціумом «ДОСТУП» за підтримки Європейського Союзу, ООН, МЗС Чеської Республіки та у співпраці з Урядом України.

В рамках зазначеного онлайн-заходу серед його учасників – представників Уряду України та державних органів влади, Агенції ООН, дипломатичних місій та міжнародних недержавних організацій – відбудуться панельні дискусії з питань:

  1. забезпечення сталого доступу до безпечної води в достатній кількості для громад, постраждалих від конфлікту (розподіл відповідальності та фінансування серед національних суб’єктів, основні проблеми і шляхи їх розв’язання);
  2. забезпечення ефективного і регулярного моніторингу/контролю/нагляду за якістю води, а також попередження і реагування на надзвичайні ситуації та зниження ризиків;
  3. покращення координації серед національних суб’єктів, донорів та (міжнародних) недержавних організацій, що реалізують програми, в цілях забезпечення узгодженого підходу до розв’язання проблем з водопостачанням і якістю води.

Очікується, що результати цих дискусій будуть презентовані на Міжнародній конференції щодо гуманітарної ситуації на Донбасі під час спеціальної сесії «Брифінг: доступ до безпечної питної води: стратегії та дії».

За підсумками конференції планується прийняти спільну декларацію, що включатиме адвокаційні повідомлення щодо довготривалих рішень задля забезпечення доступу до безпечної питної води в громадах, постраждалих від конфлікту. А також має буде напрацьована дорожня карта – рекомендації як для внутрішніх, так і для зовнішніх зацікавлених сторін, та політичні/законодавчі ініціативи на шляху забезпечення доступу до безпечної та чистої питної води на сході Україні.

Для довідки:

Чеська недержавна організація «Людина в біді» та Консорціум «ДОСТУП», до складу якого входять шість недержавних гуманітарних організацій («Людина в біді», «Лікарі світу», Агентство з питань технічного співробітництва та розвитку (ACTED) та ініціативи IMPACT, «Хелпейдж Інтернешнл» і БФ «Право на захист»), здійснюють діяльність з надання гуманітарної допомоги особам, постраждалим від збройного конфлікту на сході України.

Поділитися:
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…