Держводагентство: вплив війни на водні ресурси проникає в усі сектори економіки і вже давно перетнув національні кордони

«Водна безпека стає глобальною проблемою. Через збройну агресію рф Україна змушена боротися за суверенітет, державну цілісність, життя мільйонів людей та майбутнє природи. Ракетні удари, вибухи та артилерійські обстріли несуть «смерть» для довкілля, забруднюючи його небезпечними речовинами», – на цьому наголосив заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак під час Глобального семінару з питань водних ресурсів, сільського господарства та зміни клімату, повідомляє вебсайт відомства.

Форум, присвячений питанням кліматичних змін проходить 17-18 жовтня у Женеві. Учасники з багатьох країн світу в офлайн та онлайн форматах обговорюють проблеми змін клімату в контексті водної та продовольчої безпеки.

Обговорюючи питання водних ресурсів, сільського господарства та зміни клімату, не можна оминати питання війни рф в Україні. Адже уражені війною території та населення, яке там проживає, залишаються без належного доступу до води та санітарних умов, що може спричинити поширення інфекцій, вірусів та хвороб.

«Сьогодні ми є свідками приголомшливої гуманітарної катастрофи, яка, окрім жахливих людських втрат, економічних збитків, руйнує довкілля, тримає у постійній напрузі через ризик радіаційної катастрофи та спричиняє додаткові викиди парникових газів, наслідки яких відчуватимуть далеко за межами національних кордонів нашої держави», – наголосив Ігор Гопчак.

Окрім того, внаслідок військових дій зазнали пошкоджень та руйнувань об’єкти критичної інфраструктури. Минулого тижня країна-терорист атакувала і продовжує атакувати енергетичні об’єкти України. Через нестабільне електропостачання очисні споруди працюють неефективно, що призводить до потрапляння у водні об’єкти неочищених стічних вод, нафтопродуктів, важких металів та небезпечних хімічних речовин. Вже зараз у річках на деокупованих територіях фіксується перевищення концентрації ртуті, міді, цинку, марганцю.

Вплив війни на водні ресурси проникає в усі сектори економіки та вже давно перетнув національні кордони. Повномасштабне вторгнення рф в Україну порушило системи виробництва, переробки та постачання продовольства, зокрема, на міжнародний ринок.

Україна тривалий час позиціонується як гарант продовольчої безпеки у багатьох країнах світу завдяки потужному продовольчому експорту. Країна стабільно входить до п’ятірки провідних світових експортерів зернових, зернобобових та олійних. Внесок до світового продовольчого ринку у 2021 р. був еквівалентним забезпеченню харчуванням близько 400 млн. осіб.

Сьогодні понад 30% території України або небезпечні для виробництва, або окуповані. Частина сільськогосподарських угідь пошкоджена та замінована, зруйнована сільськогосподарська інфраструктура, складські приміщення, транспортні та енергетичні об’єкти. Через блокування морських портів були порушені логістичні та економічні зв’язки.

«Але навіть в таких умовах ми вже починаємо відбудовувати зруйноване, оцінювати збитки та шкоду і планувати відновлення України. Ми відчуваємо підтримку світової спільноти й сподіваємося на подальшу тісну співпрацю і допомогу в боротьбі за право гідно жити на своїй землі», – резюмував заступник Голови Держводагентства.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…