Держводагентство розробить програму дослідницького моніторингу масивів поверхневих вод Харківщини

Голова Держводагентства Олексій Кузьменков взяв участь у робочій поїздці Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця на Харківщину, повідомляє вебсайт відомства.

У рамках робочого візиту розглянули екологічні нагальні питання регіону із начальником Харківської обласної військової адміністрації Олегом Синєгубовим, народним депутатом України Павлом Якименком та керівниками територіальних органів Держекоінспекції, Держлісагентства та Держводагентства.

За словами Міністра Руслана Стрільця, лише шкода від засмічення та забруднення ґрунтів Харківщини сягає 82 млрд гривень. Від забруднення повітря внаслідок пожеж - 134 млн гривень, а від пошкодження зелених насаджень - понад 135 тисяч гривень. Реальний обсяг значно більший, адже через тимчасову окупацію, замінування територій, постійні обстріли, не завжди фахівці мають безпосередній доступ до місць російських злочинів.

Одним із ключових аспектів порядку денного стало питання якості води в регіоні. Учасники відвідали лабораторію моніторингу вод та ґрунтів РОВР у Харківській області.

Вона є допоміжною лабораторією для забезпечення виконання державного моніторингу вод в межах Харківської області та здійснює виконання відборів проб води для подальшого направлення до лабораторії моніторингу вод Західного регіону (на час воєнного стану) для визначення пріоритетних та специфічних сполук.

Окрім того, лабораторія здійснює вимірювання якості води в частині виконання хімічних та фізико-хімічних показників (28 показників) у місцях питних водозаборів, зокрема м. Харкова.

За результатами візиту, Держводагентство розробить програму дослідницького моніторингу масивів поверхневих вод регіону, з урахуванням тих річок, які є транскордонними. Програмою буде враховано необхідність збільшення кількості та частоти відбору проб води регіональною лабораторією, аби розуміти, як змінюються показники, щоб у разі потреби оперативно реагувати.

Сьогодні в Харків та на деокуповані території повертаються люди, то ж необхідно забезпечити їх достовірною інформацією про якість води. Це питання безпеки населення та безпеки Держави.

Поділитися:
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…