Держводагентство розробило дорожню карту ренатуралізації водотоків на найближчі 10 років

При Державному агентстві водних ресурсів України стартувала робоча група з ренатуралізації водотоків, повідомляє вебсайт відомства. На першому засіданні учасники зустрічі сформували план роботи на найближчий період та представили розроблену дорожню карту ренатуралізації.

За результатами проведеної оцінки ризиків антропогенних впливів на стан вод у рамках підготовки планів управління річковими басейнами 62% масивів поверхневих вод визначені такими, що перебувають під екологічним ризиком, 40% – під ризиком гідроморфологічних змін. Ці дані стануть основою для формування програми заходів планів управління річковими басейнами, які, в тому числі, включають заходи з ренатуралізації.

Дорожня карта ренатуралізації водотоків розроблена на найближчі 10 років і містить три основні блоки: законодавство, впровадження та публічно-промоційну діяльність.

Вони передбачають, зокрема, аналіз законодавства України та ЄС, підготовку пропозицій та розробку нових нормативно-правових актів, необхідних для реалізації заходів, розробку та впровадження безпосередньо заходів з ренатуралізації, з урахуванням принципів європейських водних директив та соціальних потреб населення, проведення комунікаційних кампаній з залученням заінтересованих сторін тощо.

Цільові показники ренатуралізації – це доволі амбітні, але абсолютно реалістичні плани, які будуть складовою частиною планів управління річковими басейнами і сприятимуть досягненню цілей Водної Рамкової Директиви.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…