Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни

Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у Брюсселі, повідомляє вебсайт відомства.

За словами Михайла Янчука, водний менеджмент в Україні перебуває під значними викликами, що спричинені як актуальним станом водних ресурсів та їх використанням, так і зростаючим впливом воєнних дій. Це потребує чіткого розуміння та стратегічного бачення розвитку у воєнний та відбудовний періоди.

Внаслідок воєнних дій окуповано та знищено 430 об’єктів, значних пошкоджень зазнали 354 об’єкти нерухомого майна водогосподарської інфраструктури. За даними швидкої оцінки збитків RDNA3 (станом на грудень 2023 року), загальні потреби у відновленні та реконструкції становлять 10,7 млрд доларів США.

Система управління водними ресурсами України потребує значних змін, оскільки стале водокористування та досягнення «доброго» стану вод в умовах воєнних дій – питання національної безпеки.

Наразі розробляється Концепція реформування водного сектору шляхом створення НАК «Вода України», що має на меті забезпечити збалансоване використання водних ресурсів та доступність води належної якості.

Безпека водокористування у прифронтових територіях потребує здійснення оперативного моніторингу якості води. Щодня фахівці лабораторій Держводагентства виїжджають на водні об’єкти з метою відбору проб для досліджень. Лабораторії, які знаходяться на прифронтових територіях, особливо потребують покращення мобільності та технічного дооснащення.

Посилення інституційної стійкості також планується шляхом впровадження ІТ-проєктів та максимального переведення процесів у «цифру», що є особливо актуальним в умовах війни.

Держводагентство відкрите до співпраці з міжнародними партнерами та сподівається на підтримку зазначених ініціатив.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…