День Сіверського Дінця святкує 15-річчя!

21 вересня – офіційна дата відзначення Дня Сіверського Дінця, головної водної артерії сходу України та її численних приток.

Масштабний ЕКОівент День Сіверського Дінця було започатковано у 2007 році одним із перших серед інших річок в Україні у рамках реалізації проєкту Європейського Союзу TACIS «Управління транскордонним водним об’єктом. Фаза ІІ. Басейн р. Сіверський Донець» за прикладом Міжнародного Дня Дунаю.

Уже 15-й рік поспіль День Сіверського Дінця – це багатоформатний і динамічний простір для втілення різних ініціатив, обміну досвідом та новими ідеями. Це відкритий майданчик для конструктивного діалогу влади і громад регіону, ентузіастів і профільних фахівців, об’єднаних важливою метою – збереження водних ресурсів басейну Сіверського Дінця в контексті басейнового принципу управління і досягнення доброго екологічного стану водних об’єктів за європейськими стандартами. Це зустріч і синергія однодумців у пошуку подолання екологічних викликів сьогодення для нашого вкрай маловодного регіону та його життєдайного джерела – річки Сіверський Донець.

Пропонуємо для перегляду відео «Сіверський Донець у вишиванці: змінюючи себе, ти змінює Світ».

Географія учасників з кожним роком збільшується і поєднує усіх, хто небайдужий до долі головної водної артерії сходу України – незалежно від місця проживання і точки докладання професійних зусиль: і харків’ян у верхів’ях, і мешканців Донеччини, яких дінцева вода напуває аж до Маріуполя через канал Сіверський Донець – Донбас, і жителів посушливої Луганщини.

Щороку заходи до Дня Сіверського Дінця проходять під гаслами актуальних аспектів взаємодії людини та суспільства з природним середовищем, таких як «Сіверський Донець – річка нашого життя», «Усі живуть нижче за течією», «Життя річки – у твоїх руках», «Екологія природи – екологія душі», «Сіверський Донець – спільна справа влади і громади» і т.ін.

Святкування Дня Сіверського Дінця 2021 його організатори – Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів та громадська організація «Сіверський Донець – відродження» поєднали з практичними діями до Міжнародного дня чистих берегів та поширенням знань про дослідження якості поверхневих вод до Всесвітнього дня моніторингу води. ЕКОівент у форматі 3D на березі однієї з приток Сіверського Дінця вийшов яскравим, діяльним та пізнавальним для нових і вже знайомих «друзів річки». Докладніше про це можна дізнатись на вебсайті Сіверсько-Донецького БУВР за посиланням.

Започаткування та щорічне відзначення Дня Сіверського Дінця втілює сучасний підхід світової спільноти до проблем водокористування, що ґрунтується на принципах превентивності – попередження та запобігання.

Враховуючи екологічні прогнози та соціально-економічні реалії, нині громадським обов’язком кожної людини має стати збереження для наступних поколінь безцінного дару природи – води як основи всього сущого на землі. А збереження річки є безперечним обов’язком усіх людей, які живуть на її берегах!

Поділитися:
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…
Дружня зустріч з громадськими ЕКОактивістами
16.04.2024 13:11
15 квітня до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завітали громадські ЕКОактивісти – менеджерка Представництва Austausch e.v. в Україні – Центру громадянського суспільства …