Цілі сталого розвитку. Україна. Погляд у майбутнє

1 квітня спеціалісти Сіверсько-Донецького БУВР долучились до участі у вебінарі «Погляд у майбутнє: вимірювання та перспективи перегляду показників Цілей сталого розвитку» за участі експертів з України, Молдови та міжнародних організацій. Захід був організований ВООЗ в Україні спільно з Державною службою статистики України та Вокс Україна.

В ході вебінару йшла мова про те, чи актуальним для України є питання перегляду показників Цілей сталого розвитку (ЦСР) таким самим чином, як вони зазвичай переглядаються в інших країнах. Під час заходу аналітик Вокс Україна Ярослав Шургот за результатами співпраці партнерів презентував напрацювання з порівняння прогресу України за глобальними та націоналізованими показниками ЦСР. Також своїм досвідом роботи з Цілями сталого розвитку поділилися експерти з Молдови та міжнародних організацій.

Нехай буде вода: ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води представлено в Україні

Довідково:

17 цілей сталого розвитку (ЦCР) є частиною Порядку денного в галузі розвитку на період до 2030 року, прийнятого світовими лідерами на історичному Саміті ООН у вересні 2015 року. Глобальні цілі офіційно вступили в силу 1 січня 2016 року. Протягом наступних п'ятнадцяти років країни будуть спрямовувати свої зусилля на подолання всіх форм бідності, на боротьбу з нерівністю та на усунення негативних проявів кліматичних змін.

ЦСР спираються на успіх Цілей розвитку тисячоліття (ЦРТ) і продовжують їх, щоб подолати всі форми бідності. Нові цілі унікальні тим, що закликають до дій всі країни – бідні, багаті та із середнім рівнем доходу – щоб сприяти процвітанню та захисту планети. У цілях визнається, що подолання бідності повинно реалізовуватися спільно із стратегіями, що сприяють економічному зростанню і задовольняють ряд соціальних потреб, включаючи освіту, охорону здоров'я, соціальний захист, а також можливості працевлаштування, боротьбу з кліматичними змінами та захист навколишнього середовища.

Хоча 17 ЦСР не є юридично обов'язковими, очікується, що уряди візьмуть на себе відповідальність і створять національні умови для їх досягнення. Країни несуть основну відповідальність за подальшу діяльність та аналіз досягнутого в реалізації цих цілей, що потребує якісного, доступного та своєчасного збору даних. Регіональні заходи з контролю та аналізу будуть ґрунтуватися на аналізах на національному рівні та сприятимуть подальшій діяльності та аналізу на глобальному рівні.

Співпраця з провідними національними науковцями в рамках розроблення Плану управління річковим басейном Дону є плідною та професійно збагачує

Для розбудови ефективних та успішних політик потрібне доказове підґрунтя. Наявність якісних відкритих даних, зібраних у процесі моніторингу Цілей сталого розвитку (ЦСР), забезпечує підзвітність у відносинах між урядами та громадянами, а також дозволяє аналізувати досягнутий країною про(ре)грес та ухвалювати усвідомлені рішення задля сталого розвитку.

Україна вимірює прогрес у досягненні ЦСР за 183 показниками. 22 з них повністю відповідають глобальним, 72 – близькі до глобальних, решта показників є національними, які більш релевантно відображають кроки, необхідні Україні для того, щоб покінчити з бідністю, зберегти природні ресурси, забезпечити мир і процвітання.

Досягнення ЦСР потребує партнерства державних органів, приватного сектора, громадянського суспільства і громадян, завдяки чому ми маємо залишити планету прийдешнім поколінням у кращому стані.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…