Цієї весни в басейні Сіверського Дінця прогнозується найнижча водність за весь період спостережень! Але водники підготувались завчасно…

Справдилися невтішні очікування по водності в басейні Сіверського Дінця у весняний період 2020 року… Від Харківського регіонального гідрометцентру маємо прогноз притоку води на квітень 2020 по основних постах спостережень: русло Сіверського Дінця (смт. Печеніги, м. Ізюм) та його притоки – р. Оскіл (м. Куп’янськ).

Отже, у верхів’ї: по смт. Печеніги витрати, що формують головну складову прибуткової частини водогосподарського балансу Печенізького водосховища, прогнозуються в інтервалі 13-15 м3/с, що є на рівні 90% забезпеченості. Для порівняння: за 61 рік спостережень максимальні витрати складали 331 м3/с, а мінімальні – 9,73 м3/с!

В середній течії р. Сіверський Донець в м. Ізюм витрати очікуються в інтервалі 31-35 м3/с, що майже дорівнюють мінімальним за весь період спостережень (80 років) – 33 м3/с, при максимальних на цій ділянці 738 м3/с.

На річці Оскіл по вод/посту м. Куп’янськ витрати оцінюються на рівні 25-29 м3/с, що навіть менше від мінімальних 29,7 м3/с за період спостережень 84 роки. Тоді як максимальні витрати тут спостерігались понад 500 м3/с!

Умови формування весняної повені цьогорічної весни в регіоні відсутні!

У березні середня водність річок Сіверського Дінця та Осколу в порівнянні з місячною нормою становила 30-60%; інших приток Сіверського Дінця та річок Приазов’я всього 20-45% від норми.

І все ж навіть за таких обставин в басейні Сіверського Дінця вдалось накопичити ресурс у великих руслових водосховищах – Печенізькому та Червонооскільському. І це виключно завдяки своєчасним управлінським рішенням водників Сіверсько-Донецького БУВР у поєднанні з координованими злагодженими діями всіх учасників водогосподарського комплексу.

Зважаючи на майже безсніжну зиму і відповідно відсутність снігозапасів (як основних чинників формування весняного водопілля) та враховуючи досвід минулих років, було прийнято вірне рішення: по-перше, не спрацьовувати повністю основні руслорегулюючі водосховища. І по-друге, вже протягом аномально теплого зимового періоду їх поступово наповнювати.

Так, вже 15 березня Печенізьке водосховище на р. Сіверський Донець було наповнене на 383 млн.м3 або 100% від НПР (нормально підпірний рівень), і такий рівень вдалось утримувати до кінця місяця. Станом на 10.04.2020 наповнення Печенізького водосховища складає 379,0 млн.м3 або 98,9% від НПР.

Червонооскільське водосховище на р. Оскіл максимально вдалось наповнити 28 березня на 433,3 млн.м3 або 99,6% від НПР (435,1 млн.м3), станом на 10.04.2020 наповнення Червонооскільського водосховища складає 429,6 млн.м3 або 98,7% від НПР.

Саме ці обставини – дуже низька водність з наближенням до критеріїв маловоддя, відсутність опадів і зниження припливу до водосховищ, а також особливі вимоги дотримання режимів роботи водосховищ у період нересту – змусили басейнове управління передбачити прийняття непопулярних кроків. Балансоутримувачам основних водосховищ та водогосподарських систем, підприємствам з русловими водозаборами на р.Сіверський Донець було направлено повідомлення щодо посилення контролю за дотриманням встановлених режимів роботи та можливого обмеження лімітів у разі настання маловоддя.

А все для того, щоб уникнути збоїв у водопостачанні жителів на сході України та забезпечити достатньою кількістю води як населення, так і сільське господарство та промисловість.

Наразі в басейні Сіверського Дінця створено достатні запаси води, необхідні для сталого функціонування водогосподарського комплексу у маловодний період року, який у 2020-му, на жаль, розпочався раніше, ніж зазвичай.

Тепер надзвичайно важливо цю воду, накопичену в таких складних кліматичних умовах, навчитися нам усім використовувати максимально дбайливо, ощадливо, зважено! Будьмо ЕКО-відповідальними, цінуймо кожну краплину!

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…